HTTP error при качване на снимки в WordPress

В един от моите сайтове се появи HTTP error при опит да кача снимка. Сигурно и на вас се е случвало един или два пъти. Какви са обаче решенията, които можете да пробвате за да се справите с HTTP error и да отстраните този проблем.

Да си изясним причините за появата на HTTP error. Опита ми показва, че те винаги са две:
– проблеми с хостинг доставчика
– проблеми с WordPress или т.нар. 500 Internal Server Error

Проблем с хостинг доставчика

Това е първото, което можете да си помислите, когато се появи HTTP error и почти винаги сте прави в това ваше съмнение. Разбира се, тази грешка се появява, когато хостинг доставчика е правил т.нар. конфигурация на сървъра. В този случай ви съветвам да не пипате нищо по сайта, а да драснете едно писмо до хостинг доставчика и да му обясните проблема. Предоставете му ftp достъп и достъп до административния панел с администраторски права и изчакайте да видите резултата. В много случаи, когато доставчика е правил сървър конфигурации ще реши проблема ви за не повече от 20 минути и сте готови.

Проблем 500 Internal Server Error

Това е момента в който разбирате, че хостинг доставчика не е правил сървър конфигурации и проблема е някъде в сайта ви. Има няколко известни и популярни начини за решаване на този проблем, които трябва да направите. Ще ги подредя в низходящ ред (от най-лесното към най-трудното).

Инсталирани приложения – това е първото, което трябва според мен да направите. Деактивирайте всички приложения в сайта ви (не ги изтривайте). Опитайте се да качите снимка. Ако опитът ви е успешен започнете да активирате едно по едно приложенията за да разберете кое от тях предизвиква HTTP error при опита ви. След активирането на приложението, което отново ще ви активира HTTP error имате няколко възможности – ако не е важно, винаги можете да го изтриете. Другият вариант е да пишете на разработчика и да му кажете какъв проблем предизвиква неговото приложение.

CHMOD на папката wp-content – в своята статия „Проблеми с качването на снимки в WordPress? Има решение“ Иво Илиев дава наистина пълно описание как да решите HTTP error в сайта ви. Иначе с прости думи – всяка папка има своите настройки по отношение на правата върху нея. Писал съм за това в статията Сигурност на основните директории в един WP сайт т.е. папката wp-content трябва да има права 777 или 755- да може да се пише в нея и да се изпълняват други администраторски функции. Освен тази папка, всички останали в нея също трябва да е с права 777 или 755. Това решение може да ви позволи да качвате снимки и да премахне HTTP error, но винаги носи риска, оставяйки папките отворени (777 или 755) да предизвикате някой пъпчив хакер да се учи на вашия сайт как се хакват WordPress страници. Моят съвет е да не пипате CHMOD-а на папката или да я направите по защитена. Но това решение зависи само и единствено от вас.

Други (непопулярни, но ефективни) методи за решаване на проблема HTTP error

php.ini – ако нямате такъв файл в папката wp-content може да го направите. Става с един обикновен Notepad, като го кръстите съответно php.ini Информацията, която трябва да се съдържа в него е от един ред – memory=64MB (може да изберете и по-голям обем на паметта, това е примерен). Този файл е необходим, ако все пак имате някакво ограничение от internal server да качвате снимки и чрез него увеличавате обема на сайта при импорта на мултимедия.

.htaccess – този файл трябва да се намира в основната ви папка root. Каква е идеята? Съществува вероятност, при това доста голяма, този файл да е повреден по някакъв начин. Не питайте как, но се случва. Това което трябва да направите е следното:
– преименувайте този файл от .htaccess на .htaccess_old или както си искате.
– влезте в административния панел на „Настройки“ – „Постоянни връзки“ и без да правите нищо друго, натиснете „Запазване на промените“.
Тази ваша функция ще активира нов файл в root директорията, който отново ще се казва .htaccess. Сега, когато имате нов .htaccess файл се опитайте да качите отново снимка.

Написан от вас .htaccess файл – има строги правила при писане на .htaccess файлове и ако не сте се сблъсквали с тях до сега, по-добре ни го пробвайте този метод. Само ще кажа, че когато аз имах проблеми с качването на снимки в WordPress и HTTP error моят .htaccess файл изглежда след корекцията така:

http error

Пробвайте и вие този код във файла, но ако не искате да рискувате, пък и за ваша по-голяма сигурност си запишете стария някъде и ако не проработи по-горния, върнете старата му версия, или просто генерирайте нов, както съм ви описал по-горе.

wp-config.php – това е последния съвет, който бих ви дал, и най-вече който съм изпробвал. В този файл отново става въпрос за вдигане на паметта на сайта ви, която може да е причина да не качвате снимки. Добавете този ред във файла:

define(‘WP_MEMORY_LIMIT’, ’64M’);

Запишете го отново и го активирайте. Пробвайте да качите снимка.

След всичко казано до тук, ако все още не можете да качвате мултимедийна информация поради HTTP error то имате сериозен проблем и ви съветвам да се обърнете към разработчика на темата или някой от разработчиците в WordPress.

Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *