Аз, роботът!

За да разочаровам всички фенове на фантастиката и на филма „Аз, роботът“ с Уил Смит, още от сега казвам, че тази статия няма нищо общо с филма. Сега ще поговорим за AdF.ly. Много от вас знаят, че това е компания за реклама в интернет, подобна на Google (разбира не сравнявам ефективността на рекламите в Google с тази в AdF.ly), която предоставя възможност за рекламиране по два начина: pey-per-click или импресии.

Беше преди около два месеца, когато бях привлечен от атрактивните оферти на компанията предлагаща за 6$ да осигури 25 000 импресии за мой сайт или 5 000 посещения. Трябваше само да реша. И тъй като имам няколко електронни магазина реших да инвестирам въпросната сума в реклама на Hotels Booking. Цената обаче е доста привлекателна и веднага тя провокира въпрос: Защо е толкова евтино и ако следователно от това има ефект, майната му на Goolge. Зачетох форуми, мнения, коментари из цялата мрежа. Направих един бърз анализ и установих – над 80% от изказали мнение за услугата на AdF.ly бяха негативни и оплюващи компанията. Всички до един (или почти всички) казваха едно – pay-per-click услугата им е възможна единствено с участието на ботове и роботи.

Какво са 6$? 9 лева! Веднага дадох въпросните пари просто за тест и активирах pay-per-click кампания за Hotels Booking да видя как 5 000 клика със страшна сила се стоварват върху рейтинга на сайта. И чудо – за одобрението на кампанията ми от AdF.ly им отне около 45 минути, а след това им бе достатъчно само 23 минути за да получа 3 200 посещения в сайта!?! Разбрах по „платения“ начин, че наистина с участието на ботове и роботи AdF.ly осигурява въпросните кликове, което не ме устройва, защото искам да продавам резервации, а не нищо.

Явно 9-те лева не бяха добър отговор (понякога на черното казвам бяло и съм много убедителен), та реших да инвестирам още толкова, този път за 25 000 импресии. Направих един бърз банер, качих го на сървъра, дадох адреса, платих с PayPal, натиснах „OK“ и за няма минута-две AdF.ly одобри кампанията. И чудо – до днескашна дата (04.10.2012) имам реализирани 12 000 импресии, а остават още 13 000 за да приключи кампанията. Но най-интересното е следното: от активирането на кампанията имам спечелени 9$ само от кликове върху хотели в Дубай и още 17$ печалба от резервация на хотел в Истанбул, дошли от Referrals AdF.ly / referral активност на банера, като въпросния потребител е стоял във сайта над 7 минути.

От така стеклите се обстоятелства си правя следния извод: може би има ефект от AdF.ly само когато го използваш за реклама на електронна търговия и когато използваш импресии вместо pay-per-click.

Много бих се радвал да чуя и вашето мнение по въпроса. Използва ли ли сте AdF.ly? Имате ли някакъв ефект, дори и частичен? Как според вас трябва да се използват услугите на AdF.ly?

One thought on “Аз, роботът!”

  1. p.s. – задължително трябва да спомена, че за да накараш някой да кликне върху банера ти където и да е, той трябва да направен така, че да грабва внимание, иначе шансовете са минимални.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *