Безплатен урок за WP блогъри

alexa-boyko

Внимателно разгледайте снимката по-горе. Тя е вашата безплатна формула за успешно блогване в Интернет пространството. Аз поне го правя от около година.

Моят блог не е социална медия, не е сайт за новини, не е корпоративна страница. Това е моето лично място в Интернет на което всеки има право да си каже мнението по публикувана тема. А темите винаги са свързани с Интернет (с изключение на две-три). И въпреки това от снимката забелязвате, че boykonikolov.com е със следните параметри:

– на 342 907 ранкинг в света. Знаете ли колко са сайтовете в света? Милиони? Десетки милиони? Стотици милиони… или милиард? Аз лично не знам.

– на 941 ранкинг в България. Същия въпрос – колко са сайтовете в България? Не искам да знам.

Статистиката по-горе има друго значение – популярността на моят блог в световен и местен мащаб т.е. 342 907 място по посещения в световен мащаб и на 941 място по посещения от България. И всичко това, когато знаем, че има страшно много Интернет сайтове.

Сега пак погледнете снимката и особено последното изречени, което гласи:

Boykonikolov.com е относително популярна страница сред потребителите в градовете Панагюрище (където е класиран # 3), Панагюрище (# 3) и София (# 792)

Аз живея в Панагюрище. Класиран съм по популярност на трето място. Знаете ли какво означава това? Пред мен са само Facebook и Google по популярност в Панагюрище. Без коментар. Сега гледайки отново снимката по-горе мога да кажа, че няма да е проблем за моят блог да достигне топ 500 по популярност в България. (преди около два месеца беше класиран на 641 място, ама това е друга тема на разговор)

Ето няколко безплатни съвета за успешно блогване в Интернет:

1. Пишете за това което ви интересува. Изберете си темите вие и пишете за тях.

2. Не копирайте вече направени и разработени блог публикации. Пишете собственоръчно, защото само тогава сте уникални и давате шанс на търсещите машини в Интернет да ви индексират по-добре.

3. Ако използвате WordPress (аз използвам тази програма и затова примерите по-долу са конкретно за нея), инсталирайте някои важни приложения, като:
All in one SEO pack – SEO пакет, който ще подобри класирането на вашите публикации в Интернет сред търсачките, в следствие на използването на meta title, meta description и keywords.
Facebook Comments – дайте шанс на потребителите да публикуват коментари чрез Facebook профила си.
Opengraph and Microdata Generator – Opengraph и Microdata подобряват също популярността на публикациите ви в Интернет.
Simple Google Sitemap XML – помага на уеб разработчиците, но също така индексира едни прости google sitemap на вашата страница, които ежедневно се посещават от роботите на Google.

4. Използвайте социалните мрежи. В зависимост от характера на публикацията, вие можете да я публикувате в различни групи на интереси в социалните мрежи. Това увеличава трафика към сайта, но има опасност да превърнете блога си в СПАМ, затова го правете умерено и когато се налага.

5. Използвайте A.kis.met. Това е безплатно приложение на WordPress, което блокира изпратените спамове към пощенската кутия на блога ви. Няма да подобри класирането ви в Интернет, но ще ви спести време, а то е ценно.

6. Използвайте приложения за директно публикуване на линковете ви към социалните мрежи т.нар. социални бутони. В моя блог аз използвам разширението WP Social Share и бутоните на Twitter, Facebook и Google+

7. И не на последно място – публикувайте и пишете ако не ежедневно, то поне седмично. Така потребителите ще се научат кога да очакват нещо ново от вас и ще посещават блога ви по-често.

Надявам се да съм помогнал на начинаещите блогъри. Успех!

2 thoughts on “Безплатен урок за WP блогъри”

  1. В момента http://ganbox.com е 636 място (Alexa rank in BG). Този показател се показва вече и в SEO инструмента http://ganbox.com/seo-status Имай предвид, че тези стойности са доста неточни. Това е така, защото освен, че не знаеш колко сайта има в BG, другото по-голямо неизвестно е колко души в BG ползват Alexa плъгин в браузъра си – основен метод за събиране на данни за посещаемостта на сайтовете от Alexa. Показателят сравнително лесно може да бъде манипулиран. Предполагам процента на грешката е много висок, но все пак може да се ориентираш донякъде за посещаемостта на сайта.

    1. Здравей, поста е написан с цел мотивация на някои нови блогъри, които на лични съобщения ми зададоха въпроси. Умишлено не съм изпадал в разяснения относно Alexa плъгина и процента грешка, както и начина на отчитане на статистиката с които мога да се съглася с теб. Да прав си, но статията има друга цел 🙂 Благодаря за коментара, полезен е!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *