Блог vs. Facebook

Наскоро прочетох някъде, че една интернет компания ще спре поддръжката на блогът си и ще се насочи към социалните мрежи, в частност Facebook и Twitter. Причините са, цитирам:

…намаляването на статиите в този блог се дължи на факта, че както публикациите така и активната комуникация с клиентите ни, сме пренасочили към социалните мрежи.

Това е решение продиктувано най-вече от комуникационна гледна точка, но… не само. Всеки обаче има право да прави своят избор. Аз не бих го направил (факт е, че именно блоговете са първоизточника при идеята за създаването на социалните мрежи) и по-долу ще се обоснова. Но за да го направя, трябва да покажа, кои са според мен плюсовете и минусите в двете ситуации, като ще разгледам единствено Facebook от социалните мрежи, тъй като Twitter е по-малко популярната мрежа в случая.

Facebook + – глобална социална мрежа; свободен достъп до огромна информация; комуникираш само с тези, с които искаш; следиш тяхната активност и какво се случва, както и те следят твоята; предлагат ти се различни по вид развлечение (въпреки, че предпочитам да си губя времето с друго, не с игрите, приложенията и прочие на Facebook); следиш активността на любима група, отбор, артист, идол, фирма, марка, социална идея или каквато и да идея; активен си при организирането на идея или събитие, и взимаш участие в тях, ако искаш; лесно откриваш „позагубени“ приятели, но най-вече ВСЕКИ ТИ ИСКА ИЛИ ТЕ ПИТА ЗА ПРОФИЛА ТИ ВЪВ FACEBOOK т.е. тази социална мрежа просто направи революция в комуникирането, и смятам, че тя е просто началото на нещо по-мащабно.

Facebook –: по-често си в социалната мрежа, отколкото на работа, сред приятели (физически); лесно се повлияваш от информация публикувана там, отколкото ако я съобщят по медиите т.е. освен, че можеш да манипулираш, може и да те манипулират; личните ти данни могат да станат публични (въпреки, че на много хора явно не им пука) само поради хакерските желания на някой хлапак, работещ на компютъра на баща си от гаража, в някое неизвестно село в Аризона.

В крайна сметка, всички можем да се съгласим, с едно на ум, че Facebook в днешният свят на технологии, има повече плюсове от минуси, и за сега я възприемаме като положителен фактор от ежедневието ни (както и аз)

Блог + – това е твоето индивидуално място, където много, много, не те интересува активността, статуса, живота и приятелите на твоите посетители; можеш да затвориш коментарите или да ги филтрираш; блогът може да носи твоето име в домейн регистрацията (например: http://boykonikolov.com).

Блог – : така и може да не те открият в интернет; следователно липса на интерес и коментари; трябва да плащаш за домейн име всяка година, а ако не използваш безплатен хост, да плащаш и за него; ако всеки твой приятел има блог, това означава да губиш повече време за посещението им, отколкото ако си във Facebook; следователно на база предходното, в някои случаи трябва да правиш повече регистрации и да помниш потребителски имена, и пароли; по-лесен си за хакерски атаки, отколкото във Facebook; за да индексираш добре „статуса си“ в мрежата, трябва да пишеш, да пишеш, да пишеш, да пишеш… не всички имаме това време;

Тук ситуацията, пак с едно на ум, е обратната – повече минуси, отколкото плюсове. Поне за мен е така и аз така виждам нещата. Но защо няма да си премахна блога, въпреки Facebook статуса си?

Ами просто е, поне за мен. Наистина блогът представлява ИНДИВИДУАЛНОСТ скрита в домейн името, и в желаните на човек да каже нещо на място, където е само негово, където може да го контролира и регулира. Понякога не искам да знам всичко за моите посетители, не искам да знам дори какво е тяхното мнение, понякога просто искам да кажа нещо ТУК. Това е като да извикаш в пустиня – никой от никъде, но те разтоварва.

Това е за мен обаче. В началото на статията има един израз „но… не само“, който е насочен към решението на компанията да спре блогът си. Явно решението е продиктувано от следното: увеличаване на потребителите във Facebook и намаляване на читателите в блога; недостиг на време за писане на статии, а улесняването от социалната мрежа на публикуване на кратки съобщения; лесно е за коментар в мрежата, отколкото влизането непрекъснато в блога. В същност, знам, че е така, защото проверих статуса на въпросната компания в социалната мрежа и статистиката за посещенията й в корпоративният им блог.

Донякъде е оправдано, донякъде не. Къде не е оправдано? Ще дам за пример една моя публикация – Как да забраните Google браузър история в три прости стъпки? – четена е 439 пъти в този блог; публикувана е във Facebook и е харесвана 53 пъти; коментирана е над 50 пъти в социалната мрежа… и продължава и до момента да се чете, коментира и харесва (или не).

Ето едно прекрасно доказателство как твоето ИНДИВИДУАЛНО място, наречено блог, може да се превърне в инструмент на Facebook и обратно, и съответно да имаш полза от това (не всичко се измерва с пари, нали) т.е. горепосочените причини на компанията за прекратяване на блог-дейността си не са доста основателни и приемливи, ако знаеш как да използваш в твоя полза Facebook.

Накрая ще завърша с един цитат, публикуван някъде тук, но много на място и правилен:

Съдържанието НЕ Е цар“ във Facebook. С други думи не се стремете да бълвате постове, защото идеята е не количеството им, а качеството – т.е. до колко хората ще ги харесват и коментират. Многото постове, по които няма потребителска активност ще правят фен страницата ви все по-“невидима“ във feed-a на феновете й. – нещо истинско и вярно от блога  на Иво Илиев

Разсъждавайки върху цитата по-горе задавам въпрос: Дали не е по-добре да пишат в блога си смислени статии и да ги индексират във Facebook, извличайки трафик от това, или да пълнят с безсмислени постове feed-a на феновете си?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *