Ех, и това е бизнес!

Накратко: решавам днес да проверя какво се предлага на пазара за покупка на Интернет сайтове, най-вече в сферата на електронната търговия. Пиша в Google „купувам продавам бизнес“, отварям първия възможен линк и попадам на следната обява:

Ех, и това е бизнес!

Няма нищо странно в тази обявя и в желанието на хората да продават труда си. И това е бизнес. Но когато отворих единият от многото предлагани търговски обекта останах, как се пише „втрещен“! Ами той си имаше общо взето четири продукта. Елементарен надпис играещо ролята на лого, няколко снимки свалени от Интернет и едно жестоко описание на един от продуктите:

Много хубава рокля, стой перфектнно.

Ама едно драго ми стана ви казвам. Милите те (тези които продават това нещо). Постарали са се, купили са домейн и хост, инсталирали са или OpenCart или PrestaShop, вкара ли са три-четири продукта, колкото да дадат пример как ще изглеждат, допуснали са правописни грешки и др. т.е. ако направим калкулация на предлагания продукт, излиза следното:

– домейн име – 18 лв.
– хост – 50 лв. (тук предполагаме, че е поне за една година от евтините)
– инсталация, труд и правописни грешки – 212 лв.
БЕЗЦЕННО!

Както казах в началото и това е бизнес. Всеки има право да го прави, дори и аз понякога се замислям за тази стратегия – хост, домейн, инсталация на отворен код, примерен магазин и директна продажба. Дори и правописна грешка да допусна, като колегите по-горе – простимо е, както за мен, така и за тях. Който не работи, той не греши.

Но това което не бих направил е да си представя труда по този начин. Дори за 212 лв. бъдете сигурни в едно – моят магазин ще го работя ако трябва месец, но той ще изглежда завършен, дори и само с четири продукта. Защото най-ценното което притежавам е труда, който полагам. А той върви ръка за ръка с името, имиджа, визията и такива подобни сложни думи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.