Защо Oscar? (WordPress 3.6)

Защо Oscar? WordPress просто решават да нарекат така новия ъпдейт на програмата си на името на джаз музиканта Oscar Peterson. Съжалявам, но нямам познания върху творчеството му и затова ще ви кажа повечко за новостите в WordPress 3.6, които са:

Потребителски
Има нова WP тема и това е Twenty Thirteen. От опит знам, че наистина за да нямате спам проблеми (php файлове, които изпращат нерегламентирани съобщения до ваши абонати или не, без дори и да подозирате) с темите на WP е достатъчно да използвате теми разработени от тях. Разбира се това условие е валидно, ако не инсталирате приложения, които са съмнителни или най-малкото се съмнявате в ефективността им. Препоръчвам приложенията на Auromattic. А относно новата тема – не ми харесва и толкова :D, но то всеки си има вкусове.

Revamped Revisions ви запазва всички промени, които правите и така новия интерфейс на WordPress ви дава шанса на откривате ред по ред всяка една промяна кога е направена и какво сте променили.

Post Locking и Augmented Autosave са предимно за блогове и сайтове с повече от един автор на публикация или по принцип т.е. всеки автор си има собствен autosave режим.

Вграден HTML5 видео плеър за собствено видео, различно от външни източници като Vimeo и YouTube. (до момента не съм пробвал тази новост, но скоро ще го направя и ще ви кажа колко „ефективна е“ и „полезна“. За нетърпеливите да кажа – няма да е порно :D, сигурно някоя скука).

Menu Editor е по лесно разбираемо и лесно за използване. Основно промените са две:
– секция на Menu Editor „страници“, „категории“ и прочие са разделени с падащи менюта;
– позиционирането на менюто в сайта е отделено в отделна категория, озаглавена Manage Location.

За разработчици
– Новият аудио/видео API ви дава възможен достъп до metadata като ID3 етикетите;
– Вече можете чрез HTML5 да маркирате коментари или резултатите от търсене;
– По-добър ревизионен контрол на работата ви, което ви позволява да съхранявате различна история за различния тип работа (заб.: до колкото си спомням в един от последните ъпдейти на преса бяха също се опитали да направят наистина по-добра ревизия на работата, но пак до колкото си спомням – не успяха. Ще го тествам в следващите дни за конкретен пост.)

И нека тестовете да започнат 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.