За „ДЗП“ и „Chi Chi“ разбрах. А какво ще кажете за „Fair Play“?

Нарушавам едно от неписаните правила в този блог, а именно: да не пиша за нищо друго, освен за онлайн и интернет активностит, в каквито и да е форми. Да обаче няма как да не обърна внимание на едно случващо се нещо в родния „рекламен“ ефир. Ок. Националният съвет за саморегулация спря две свежи рекламни кампании през това лято. Едната е „ДЗП“, другата е „Magnum Chi Chi“ с главно действащо лице Устата. Мотивите за „ДЗП“ са следните: тази реклама подтиква децата към алкохол и агресия. За рекламата на Magnum Chi Chi мотивите са: накърняване достойнството на хора с говорни дефекти. Тук може да видите пълната обосновка за тези мотиви. НЯМА ДА КОМЕНТИРАМ МОТИВИТЕ НА НСС ОТНОСНО СПИРАНЕТО НА ТЕЗИ ДВЕ РЕКЛАМИ. СИГУРНО СА ПРАВИ И АЗ НЯМАМ ПРАВО ДА СЕ СЪМНЯВАМ В ТЯХ. Ето защо смятам, че щом са толкова обективни, трябва да спрат рекламата на bTV „Fair play“ – нали си спомняте, там Асен Блатечки ядеше на корем от един хладилник. Както и да е! Пуснах жалба до НСС за негативният криейтив, който тази реклама носи, съзнателно или не. Ето ги и пълният текст:

Уважаема Комисия,

Оплаквам се от рекламата на bTV “Fair Play” тъй като считам, че тя е неподходяща за деца и злоупотребява с насилие. Рекламната кампания “Fair Play”има за основна цел да покаже, че всеки труд трябва да бъде заплащан. Аз съм съгласен с това твърдение и нямам нищо против идеята на телевизията. Според мен обаче, криейтивът на рекламна кампания носи две много негативни послания за днешното общество и младото поколение, а именно:

 

– Според авторите на кампанията, когато някой открадне от мен, и аз мога да открадна от него. В конкретният случай – актьорът г-н Асен Блатечки „краде” от негов фен или потребител, защото ТОЙ е откраднал от него. Т.е. според автора на кампанията, тези ДЕЙСТВИЯ са нормална реакция на всеки засегнат, и са част от едно изградено християнско и демократично общество.

 

– Съзнателно или не, но авторите на кампанията, чрез нея, са прокарали идеята, че когато ни сполети зло, трябва НИЕ да отговорим подобаващо, а не да потърсим съдействие от органите, които отговарят и контролират това. Т.е. авторите ни подтикват към саморазправа, елиминирайки значението на право-осъдителните и право-раздавателните органи в държавата.

 

Именно по тези две причини смятам, че тази рекламна кампания, не учи младото поколение, че всеки труд се заплаща и че, всеки носи отговорност за действията си, каквато трябва да е реалната цел на кампанията, а напротив: когато направим нещо лошо, няма съд и закони, независимо дали сме виновни или не, а съществува чиста саморазправа и кражбата е нещо нормално.

Жалбата е изпратена до Национален съвет за саморегулация, според техните изисквания, по електрон път. Очаквам да получа по електронен път входящ номер на жалбата и в десет дневен срок, след подаването й, да бъда уведомен за решението на комисията.

5 thoughts on “За „ДЗП“ и „Chi Chi“ разбрах. А какво ще кажете за „Fair Play“?”

    1. Всички май забравят че информацията в торентите не се продава. споделя се бе хора. същото е ако съседа купи шише ракия и го сподели с мен ( дай боже ).

  1. Чл. 320. (1) (Предишен текст на чл. 320 – ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който явно подбужда към извършване на престъпление чрез проповед пред множество хора чрез разпространяване на печатни произведения или по друг подобен начин, се наказва с лишаване от свобода до три години, но не с по-тежко наказание от това, предвидено за самото престъпление.

    1. Ами явно някои органи не са се самосезирали. Но това е обичайна практика явно. 🙂 После, когато премиери, министри и президенти ми говорят за създаването на отговорно общество, някой трябва да им напомни, че обществото не е виновно, винаги. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *