За кожата на една медийна група

Края на света не дойде. Но за сметка на това 22-ри декември донесе новина – bTV временно не се излъчва в програмната схема на Bulsatcom. А казваха, че по Коледа не стават чудеса.

Всички, които ме познават знаят моето мнение към bTV. Потребителите в моя блог са запознати и с недоволството ми срещу криейтива на кампанията Fairplay и резултатите от това недоволство. Но всички сега ще научат и икономическия парадокс в случая bTVBulsatcom.

#1 МОТИВИТЕ

Освен, че дължи сериозни суми на телевизията, операторът дискриминира bTV, като отказва да поднови договора си за излъчване на седем канала на bTV Media Group (6 SD версии и една HD версия), на обща цена по-ниска от 2 лева на абонат, а в същото време оценява и заплаща само за един канал в мрежата си близо 3 лева на абонат, обясняват от bTV.

Според пазарни проучвания „Булсатком“ декларира и по-малък от реалния брой свои абонати, с което допълнително сериозно ощетява възможностите на bTV Media Group за инвестиции в повече ново, качествено съдържание за зрителите, обясняват от телевизията.

Сигналът ще бъде възобновен след погасяване на задълженията на „Булсатком“ към bTV Media Group и успешното финализиране на преговорите с оператора за излъчването през 2013 година.

Междувременно зрителите на bTV могат да следят програмата на телевизията чрез ефирен сигнал, на живо в интернет на btv.bg. (в. „Труд“)

#2 ИКОНОМИЧЕСКИ ПАРАДОКС
Трябва да знаете, че това е спор между две юридически лица, а не между потребител и юридическо лице. Ето защо ще ви представя икономически парадокс.

Първия мотив на bTV е, че Bulsatcom дискриминира медийната група, тъй като иска от потребител 3 лв. за една телевизия (не е тайна, че става въпрос за HBO), а в същото време не е съгласна да плаща 2 лв. за общо седем телевизионни канала на медийната група. Това НЕ Е ДИСКРИМИНАЦИЯ. Това е ПАЗАРНА ИКОНОМИКА. Няма филмов канал в България освен HBO, който да предлага толкова много филми, качествени, нови и на такава цена на месец – 3 лв. Няма мултиплекс в България, който да си позволи този лукс. Да, най-новите филми в ефира на HBO са с шест месечна разлика от първото им излъчване в мултиплексите, но мен това ме устройва. Мисля, че и повечето от вас.

Ревът на bTV е продиктуван единствено от по-големи печалби, защото ако една двулитрова бутилка Coca-Cola струва 1.99 лв, за същите пари мога да купя три двулитрови бутилки Дерби-Кола, или каквато и да е друга имитация на Coca-Cola. Но аз продължавам да купувам ЕДНА БУТИЛКА Coca-Cola поради следните причини: марката, качеството и историята. bTV нито имат историята (12 години), нито имат качеството (ох, тук цяла книга мога да напиша), нито са марка.

За 1000 лв. мога да си купя един качествен таблет, но за същите пари мога да си купя три нискокачествени таблета. Е? Това дискриминация ли е? Това, което имат в повече от HBO е АЛЧНОСТТА.

Вторият мотив на bTV е, че Bulsatcom декларират по-малко абонати от действителните с което забележете – ощетява възможностите на bTV Media Group за инвестиции в повече ново, качествено съдържание за зрителите, обясняват от телевизията. Чета между редовете заради тези, които не знаят – „нещо ново и качествено“ са прах в очите, защото разликата между 1 млн. абоната и 2 млн. абоната е 2 000 000 лв. по-малко, и няма нищо общо с качеството и „нещото ново“. Но, ако Bulsatcom наистина крият реалните си абонати, това не само ощетява bTV, но и рекламодателите в bTV. И тук Bulsatcom имат своето предимство, което ще изтъкна в края на тази точка.

Третият мотив е наплатени задължения. Ако това е така, факт – Bulsatcom трябва да си платят задълженията. Няма две мнения за това.

Трите мотива определят икономическия парадокс – bTV е национална медия и има национален ефир т.е. може да бъде хваната по елементарния начин с кабел и антена т.е. тя е БЕЗПЛАТНА за потребителя. И ако bTV реално губи 2 000 000 лв. заради реалната цифра на абонатите (с което съм съгласен, че групата от икономическа гледна точка е ощетена), то колко губи от останалите 5 000 000, които не са на Bulsatcom? А от онези 1 000 000 жители, които са на аналогови антени? Също така не съм съгласен, че тази телевизия предлага качество. Не съм съгласен, че от bTV разбират смисъла на пазарната икономика? Като рекламодател, не съм съгласен, че получавам нужните цифри от пипълметричната им статистика т.е. ако абонатите на Bulsatcom са по-малко от декларираните, не ми пука, нали bTV е безплатна с една аналогова антена? Т.е. защо в офертите към рекламодателите включват абонатите на Bulsatcom, ако не им вярват?

#3 ТЕОРИЯ НА КОНСПИРАЦИЯТА
На всякъде има възможност да се спретне една кратка теория на конспирацията. И тук също. Не е тайна, че от край време bTV искат да елиминират посредниците в телевизионното излъчване. Те са съгласни да се разделят с 4 000 000 лв. гарантирани от Bulsatcom, но да не им дават правата за излъчване.

Защо? Когато посредникът липсва, това означава, че потребителя трябва да се съобразява само и единствено с медийната група, независимо коя е тя. При липса на посредник, медийния гигант решава да увеличи портфолиото си от предлагани продукти или да изкупи част от предлаганите от стария посредник. Така Voyo ще стане предпочитана Интернет телевизионна платформа с различни филмови предложения, а посредника в момент на намаляващи абонати и изправен пред фалит, ще бъде принуден да продаде правата за доставка на телевизионно излъчване на част от своите пакетни предложения, като Cinemax, HBO, HBO Comedy, което ще позволи на bTV да ги закупи и да ги включи в портфолиото си, и така да печели от тях. Т.е. в един момент тези 4 000 000 лв. от Bulsatcom не са загуба, а доста по-голяма печалба.

Разбира се, на българския пазар не са само и единствено Bulsatcom. Има и други кабелни и цифрови доставчици, които ще заменят Bulsatcom, но тъй като тя е с най-голям брой абонати, ударите са насочени именно към нея. Не към Астра-Пан Панагюрище!

#4 bTV И „НЕЩОТО НОВО И КАЧЕСТВЕНО“
Няма такова нещо в bTV.

Обществения парадокс с „икономически характер“ в случая е следния – БНТ е държавна телевизия с държавна субсидия. bTV е частна телевизия с частно субсидия. БНТ е по-голям критик на правителството, отколкото bTV. Интересно, нали?!?

Икономически парадокс с „обществен характер“ в случая са българските продукции в ефира на bTV. Браво на тях, че инвестират в заснемането на БГ продукции. Но забелязали ли сте, че турските и други чужди сапунени сериали, продължават в прайм-тайма на bTV, а не българските? Интересно, нали?!?

Интернет „менструация“ в случая е VoyoNova TV има собствен онлайн телевизионна платформа – БЕЗПЛАТНА, bTV пуснаха Voyo – ПЛАТЕНА??? Да махнем NOVA TV – има стотици хиляди безплатни ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗИОННИ ПЛАТФОРМИ В СВЕТА, има стотици хиляди БЕЗПЛАТНИ ИНТЕРНЕТ ЛИНКА за всяко едно спортно, или каквото и да е събитие.

#5 „УБИЙСТВО ВЪВ ФЕЙСБУК“
Това е статия от Миролюба Бенатова относно забраненият й профил в социалната мрежа.

„България не ме обича, а аз съм ебати и пича“ – Ъпсурд

Да оставим на страна репортажа на Бенатова относно инцидента в Катуница. Всеки има право да изрази и каже това, което вижда през неговата призма на професионалист и човек. Аз уважавам нейното мнение.

Това което bTV не разбра от тази история е следното – хората не оплюха bTV или Бенатова заради начина на отразяване на новината, а заради факта, че тази телевизия до ден днешен не разбира смисъла на израза „Медиите са четвъртата власт“. Факт е, че правораздавателните органи не са разследвали цар Киро, че не са запорирали навреме авоарите на цар Киро, че не са били разработвани и прочие.

Но е факт, че bTV НЯМАТ РЕАЛНА РАЗСЛЕДВАЩА ЖУРНАЛИСТИКА. Ако я имаха, щяха да стигнат до цар Киро и щяха да сезират прокуратури, съдилища и др.държавни институции. Факт е, че и до този инцидент можеше да не се стигне. Факт е, че и те имат вина. Факт е, че предаването по bTV Action – Код криминално е пълна боза и няма нищо разследващо в него.

#6 ПИСМО ДО BULSATCOM ИЛИ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА ЕДИН ПОТРЕБИТЕЛ

Уважаеми ръководители на Bulsatcom,

радвам се, че се опитвате да защитавате правата на своите абонати и клиенти. Щом сте преценили, че ще се повиши потребителския пакет на всеки един абонат с повишаването на таксата искана от bTV и не сте съгласни с това – аз ви адмирирам.

Ако е необходимо тази ваша борба да се проточи с месеци – не се предавайте. И знайте – аз съм само един потребител, който по никакъв начин няма да прекрати договора си с вас, дори и bTV и програмните канали на медийната група да отпаднат от вашата листа.

Дори бих се радвал. Мисля, че и много други биха ме подкрепили.

Благодаря ви за коректното държание и политика към мен, и че има кой да защити правата ми.

p.s. – ако таксата за HBO стане двойна – не се притеснявайте, аз ще я заплащам, защото предпочитам качеството и коректността, пред арогантността и алчността.

Бойко Николов

p.s. – изпратено до Bulsatcom на 22.12.2012

#7 ФИНАЛ

Уважаеми ръководители на bTV

ако имате поне малко достойнство ще намалите цената на вашите програми за абонати на Bulsatcom.

Тъй като мисля, че нямате, моля не си правете труда да присъствате в листата на Bulsatcom. Аз не съм единствен, има хиляди, които не могат да ви гледат по следните причини:

1. Вашите новини не са обективни
2. Вашите публицистични и/или забавни предавания не струват
3. Шампионска лига мога да гледам в Интернет
4. Турските сериали не са ми приоритет.
5. Не харесвам вашата арогантност и алчност.
6. Не вярвам на Красимир Гергов и неговите пипълметрични изследвания.

Достатъчно интелигентен съм за да преценя, че вие не отговаряте на стандартите за качество и стойност (справка: западен възпитаник съм с две висши образования, едното от които „Маркетинг и реклама“, говоря три езика, и съм горд представител на несъществуващата средна класа в България. Печеля повече от нормалното и работя за международна компания.)

Предварително ви благодаря за разбирането!

Бойко Николов

p.s. – изпратено до bTV на 22.12.2012, малко след като свърши света

55 thoughts on “За кожата на една медийна група”

 1. Applause! Поздравления за прецизната дисекция на темата!

  „предпочитам качеството и коректността, пред арогантността и алчността.“ Абсолютно подкрепям!

  1. az sahto biax dalgi godini v organizaciata i reklamata v edna ot „izcheznalite“televizii,s vishe obrazovanie-specialnost-Upravlenie i organizacia na kulturnite institucii,s pravoto i da oceiavam i kritikuvam sastoiabieto na teevizionnite producii i kachestvoto na predavabiata.Za 15-20 godini vmesto da se razvivame i varvim npred i achestvo i v polojitelno vazdeistvie varxu saznanieto na xorata-v nahite uslovia vsihko drapna nazad-samo texnikata se modernizira telev.oborudvane-vsihko ostanalo oprostia,stigna do elementarni mnimumi i nai veche otkaza dosta xora ot gledane na balgarska televizia-osobeno ot chastnite-tam vsichko se korumpira,komprometira,vsichko pridobi „mutrinski“STIL I FARISEIHTINA,obezverixa xorata ot jurnalistikata kato avtoritetna profesia,stana vsichko mnogo pohlo i prodajno,v tazi rolia sa pochti vsichki chastni televizii ne samo BTV-ami vijte kolko obhorki sa sobstvenici na telev.kanali?!

 2. Не става въпрос за HBO и CInemax а за TV+ и Хобби ТВ, които са собствено на Булсатком.
  Виваком искат да ги излъчват и за това булсатком е определил 2,80 за TV+.
  BTV просто маша на Цветан Василев.
  Очакваме да има още маши.

  1. В конкретния случай съм сигурен че става въпрос за HBO. В пълната статия в Труд (печатно издание) се цитира „един от филмовите канали“. Няма логика за 2,80 лв. това да е ТВ+ т.е. по-скъпа от НВО.

   Но дори и да е както казваш – какво значение има. дали ще струва 10 лв. или 0,10 лв. нали сме пазарна икономика – всеки има право да определя цена на продукта си, пък ако иска другият да го купува.

   1. Абсолютно съм съгласен с теб – трябва да се предлага избор и който каквото иска да купува! Браво, Бойко.. изключителна статия. Напълно те подкрепям и съм съгласен с всяко едно изречение, написано тук. 🙂

 3. А как ще коментираш това?? Ясно е че и ти си от платени писачи срещу БТВ, каквото и да стане около БТВ ти имаш коментар, нещастен продажник, да стигнеш толкова ниско, че са слугуваш на измекярски кабелен оператор 🙂

  Уважаеми зрители,

  Снощи, 21 декември, Булсатком на два пъти наложи безпрецедентна цензура над bTV като замрази сигнала точно по време на новинарските емисии на телевизията, за да не разберат абонатите реалните причини, които принудиха bTV Media Group да свали каналите си от мрежата на Булсатком. Подобна арогантна цензура на новините връща всички ни във времена, които смятаме, че са зад гърба ни и е абсурдно да се случва във времена, в които информацията стига до вас по многобройни канали, независещи от благоволението на един или няколко души, които наричат себе си биснесмени. Разбира се, новините в НЕцензуриран вариант може да видите свободно в интернет.

  Причините, поради която Булсатком решиха да цензурират bTV Новините, е, че са в непрекъснато нарушение на договора си и в просрочие на задълженията си към bTV, което доведе до решението ни да прекратим подаването на сигнала – но очевидно те не желаят това да е ясно на зрителите ни. А истината е следната: когато абонат на Булсатком не си плати сметката до 5-я ден от началото на месеца, достъпът му до телевизия се спира. Същевременно Булсатком просрочва своите задължения с месеци към bTV и не счита, че това е достатъчно основание да прекратим подаването на сигнал към тях.

  Освен това практиките, които Булсатком провежда от години на българския пазар, са некоректни и дискриминационни – с цел да не плащат за съдържание, декларират занижен брой абонати и постепенно превръщат локалното производство на български канали и програми невъзможно. Години наред bTV получава символични суми от тях срещу огромните инвестиции в съдържанието на програмите ни, но в тази икономическа обстановка това не може да продължава.

  За съжаление, това не е първият случай, в който ви ощетява порочният модел на работа на Булсатком. От години доставчикът изнудва bTV с условия за разпространение, които пречат да развиваме съдържанието си и да създаваме по-голям брой и по-мащабни български телевизионни продукти и български звезди. В същото време Булсатком инвестира в друг български канал многократно по-висока цена, но не предлага равностойни условия за каналите на bTV.

  Екипът ни ще работи във всеки един от празничните дни в търсене на решение на този проблем. Вярваме, че след като водещи кабелни и сателитни оператори като Виваком, Нет 1, Близу и много други могат да бъдат изрядни платци и да приемат условията за излъчване на каналите на bTV през 2013-та година, в т.ч. да заплащат справедлива цена за продукта, който получават от нас, ръководството на Булсатком ще прояви коректност към своите абонати и ще направи необходимото, за да не ги лишава от програмите на bTV както сега, така и през 2013-та г.

  1. Разбира се, че имаш право на мнение в моя блог. Аз няма нужда да цензурирам 🙂 За теб съм нещастник, за други не съм. Нали съм човек, не съм идеален. 🙂 Жив и здрав да си и весело изкарване на коледните и новогодишни празници.

    1. Недей 🙂 Свикнал съм с такива коментари, а и не ми пука от тях. Все пак никой на сила не карам да влиза в блога ми и да чете. Без тези като въпросния по-горе не може, все трябва да има опозиция, иначе се превръщаме в монопол 🙂

  2. Булсат изнудва бТВ!? Мислех, че вие, бТВ прибиратe определена такса на всеки абонат и тази такса постоянно расте, както явно и в момента се опитвате да я надуете. За разлика от Blizoo, които винаги са били охотни в жертването на клиента и отрязаха Дискавъри заради имперски пиявици като вас – бозаТВ, Булсатком явно не са склонни да бъркат все по-дълбоко в джоба или в ТВ-пакета на клиентте си за развитието на великото бозаво „съдържание“.
   Как може да сравняваш канал (TV+), който се изплаща именно от такси на клиентите (да, това е инвестиция от Булсатком) с бозаджийските ви канали, които излъчват за час по минимум 15 минути реклами на стойност над 100 000 лв. !?
   И защо трябва да плащам два пъти купищата ви реклами? Веднъж като повишена себестойност на рекламираните стоки, и втори път като допълнителни 2 лв. в таксата на ТВ пакета ми?
   Защо трява освен платените реклами, по същия платен и от мен канал да ми губите личното свободно време и да ми набивате в мозъка да ви платя и ТРЕТИ ПЪТ за шибаното VOYO ?! И какво има там? Стари сериали, или пък „нови“ турски сериали, вървящи с 1 седмица преди бозаТВ?
   Скрийте се някъде, вън от ТВ пакета ми, жалки меркантилни пиявици!

   1. Не се ядосвай. 🙂 По-добре виж какво стана с тяхната кампания Fairplay преди месец и половина и се усмихни. Това е поздрав за теб http://boykonikolov.com/%D0%BD%D1%81%D1%81-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%85%D0%B0-btv-%D0%B2%D0%B0%D1%88%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D0%B5-%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%BE/

  3. Бойко, сърдечни поздравления за отлично списаната статия…Ако съм разбрал правилно нещата около пакетирането на БТВ каналите, това според мен означава, че хората, чрез кабелните оператори, спонсорират БТВ с едни 2 лв. на абонат, за да може да си доразвиват каналите като БТВ Екшън, БТВ Лейди и т.н, з-то БТВ и БТВ Комеди така и така са пуснати безплатно в национален ефир, дори и човек да няма кабелна телевизия. Като са толкова отворени от БТВ, защо не си развържат „пакета“ и пуснат БТВ Екшън, БТВ Лейди и т.н. на цена от 2 лв., за да видим дали хората ще имат интерес да си купуват техния пакет. До къде мислиш, че ще стигне тази война между про-правителствените медини групи (БТВ и ТВ7) с кабелните оператори?

   1. Реално, най-голямата простотия която идва от бТВ е следния факт:
    Булсатком не може да закупи отделна телевизия. Или купуваш целия пакет или нъцки. Ако искаш да купиш само бТВ, то той струва колкото ако купиш целия пакет. Ами ако не искам да купувам целия пакет на медийната група, а само два канала? 🙂

    1. Ами да, всъщност пропуснах да го спомена, а е най-важното. Това е от поне година – преди да се появи бТВ Лейди дори. Извиват ръцете на ТВ доставчиците да им купуват всички канали накуп. Ако един нормален средноинтелигентен човек се замисли – колко пъти повече „съдържание“ получава от 5-те канала освен основния? Колко предавания се припокриват, повтарят, или са баластра?
     А колко предавания или сериали ЗАПОЧВАТ по ефирната бТВ и тъкмо, когато зрителите им се зарибят – хоп, мятат ги в бТВ Екшън или бТВ Лейди. След което до втръсване ти натякват, че не можеш да гледаш предаването повече заради кабелния си оператор, на него трябвало да му триеш сол на главата.
     Целта им е да се размножат в колкото може повече зрителски ниши и да завземат ТВ пакета на крайния потребител. Постоянно да набиват в мозъка на клиента – искаш спорт – гледай bTV Action, искаш филм – гледай bTV Cinema и т.н.
     Да, бТВ наистина не са просто телевизия, те се изживяват като ТВ-империя.

  4. Абе, сладур, (Антон Козарев визирам) не схващаш ли, че хората ти казват: „не ща да гледам бозавото бтв, и без това не му обръщам внимание на мижавото съществуване и нелепите напъни за продукции, просто щото не му се получават“, а ти все едно си затваряш силно очие за това и викаш „пречат да развиваме съдържанието си и да създаваме по-голям брой и по-мащабни български телевизионни продукти и български звезди. „…. Наистина ли не схващаш? Ми по-добре, че ви пречат – сега са ви тъпи продуктите, а ако са по-мащабни, но също толкова тъпи? А? Кво остава, освен да благодарим на Булсатком!
   Иначе хубаво се оправда, ама, най-доброжелателно ти казвам, замисли се наистина чак толкова желана тв ли сте, колкото ви се ще да си вярвате. Сериозно, на никого не липсвате.

 4. Антончо, ти вчера и във фейсбук беше активен срещу Булсатком. Като говорим за платени драскачи, беше писал и във двете групи и в тази на Булсатком и тази на Бтв. Защо не спреш да ръсиш бълвоч нявсякъде.

  1. Защото Антонча си е чиста проба платен драскач ,идеален пасквилец :))) що е капал тъпотии и на други места

 5. Съгласен съм с господин Николов. Единствено имам забележка към големите хвалби на НВО. Не съм доволен от НВО, по цял ден имат само повторения, повторения и пак повторения. И глупави сериали. Пускат по 3-4 нови филма на месец, Това ли им е качеството? Не, мерси.

  1. Аз също съм съгласен че НВО имат 90% повторения на сериали и филми, но е факт, че пускат продукции от 2010, 2011 и 2012 г.

   Пък и предпочитам сериалите на НВО отколкото тези на бТВ.

 6. Пич, евала. Мислех да пиша днес по темата, но нямаше да се доближа дори близко до твоята статия.

  Споделих темата през туитър профила си. Абсолютно съм прав и съгласен с теб и написаното.

  1. Благодаря. Аз се радвам, че статията предизвика доста сериозен ефект в социалните медии и не само. Важното е да си отстояваме правата. Защото бТВ за мен не са телевизия, БНТ е телевизия. бТВ са корпоративни проститутки – ще духаме, ама на по-висока цена. 🙂

 7. С една формулировка в текста не съм съгласен, а именно: Това което bTV не разбра от тази история е следното – хората не оплюха bTV или Бенатова заради начина на отразяване на новината, а заради факта, че тази телевизия до ден днешен не разбира смисъла на израза “Медиите са четвъртата власт”. Това, което казвам е, че бтв МНОГО ДОБРЕ разбира израза “Медиите са четвъртата власт” и успешно се възползва от това. Точно от тук дойде оплюването на хората с/у медията и бенатова (чрез малките букви изразявам неуважението си към г-жата и бтв).

  1. Може би си прав. Това е твое мнение и имаш право да го кажеш.

   Това което аз исках да кажа е, че четвърта власт означава и РАЗСЛЕДВАЩА журналистика. т.е. трябваше да се стигне до инцидента в Катуница за да разследват цар Киро. Медиите това ли чакаха? Един Васил Иванов от Нова ТВ може да си пъха носа наляво и надясно, да го заплашват, да го взривяват, но той да продължава да работи, а не се намери един от бТВ да разследва цар Киро? Ако го бяха затворили преди година-две, гарантирам ти, това в Катуница нямаше да се случи. Това имах в предвид под израза „четвърта власт“. И тук вината не е само на бТВ а на всички медии. Но говорим в тази статия именно за бТВ.

   Също така бТВ не отчетоха факта Интернет. Наговориха глупости в ефир, но в мрежата всеки има право да казва каквото искаше. Ако това се беше случило преди 20 години – майната му, бТВ щеше да ни манипулира по този начин. Но се случи в период в който не телевизията е основен източник на новини.

 8. Работих в медии(две, три, четири…). И да ви кажа- от тая работа по-мръсна няма. Нямаш време да изследваш новината, да проучиш позиции, да осмислиш материала… Трябва да дадеш своята дневна лепта и това е… Та затова хем много ми се ще да коментирам мазалото, което се поднася от бТв, защото новините им ми действат много негативно, хем и ми се ще да ги разбера. НООО, не и за предпразничната глупост, която поднесоха, не мога да ги извиня. Не гледам нито един от петте турски сериала, които излъчват по канала си, а останалите правят повторения на повторенията.
  Тази Коледа най-вероятно ще бъда по-щастлива, защото няма да гледам Ани Салич и вечно гъргорещият Юксел.
  Весели Празници

 9. Чудесно изложение. Добре е, че общественото мнение и особено мислещите хора, като теб са будни и реагират бързо и точно на такива болестни процеси в обществото. Явно когато една организация (империя) като бТВ преяде с власт, се опиянява дотам, че да не може да прецени с каква сила да размахва меч и рано или късно започва да сече собствения си клон.
  По-надолу съм отговорил на Антон Козарев, който явно не разбира какво ще изгуби работодателят му ако продължава в същия дух. Защото след Булсатком (25%) ще ги последват и останалите от Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори, според днешното им съобщение…

  Поздравления!

 10. “ Булсатком не може да закупи отделна телевизия. Или купуваш целия пакет или нъцки. Ако искаш да купиш само бТВ, то той струва колкото ако купиш целия пакет.“
  ха-ха това ми звучи все едно отиваш в заведение и си поръчваш бира , а те ти носят и мешена скара която трябва да платиш независимо че си вегетарянец

 11. Хубав коментар на ситуацията, точен е, до толкова до колкото автора има информация. За съжаление, въпреки правилните изводи в края на статията, аргументите са базирани на не-до-там верни и пълни факти.

  Видях, че някой в коментарите е споменал тези 2.80 за канал, че се отнасят до ТВ+. Точно това е канала, не е HBO. За HBO никой оператор не плаща, защото той е subscription канал. T.e. оператора плаща на HBO не на количество абонати в мрежата си, а на количество абонати в мрежата си, които са поръчали канала. Казано по-просто, те препродават канала. ТВ+ е свободен за гледане канал в мрежата на Булсатком. Колкото до собствеността на ТВ+ и Филм+, технически каналите не са собственост на Булсатком. На лица свързани с тях, но не и на самата компания.

  Сега, относно пакетите на Cinemax, HBO и т.н. bTV медия групата няма причина да иска да се „докопа“ до подобни събсрипшън канали, защото при тях няма практика от „въртене“ на реклама. bTV сами по себе си не са „доставчик“ на телевизия, така че нямат начин да препродават подобни канали (в общия случай. Не броим voyo.bg, а включваме само начини за доставка с физическа или виртуална „последна миля“ – термин който не е съвсем коректен в 21-ви век, но е точния в случая).

  Има нещо което не се споменава никъде, защото никой не е наясно каква всъщност е ситуацията. Може да стане прекалено техническо изведнъж от този ред надолу, но се надявам, поне 2-ма човека да разберат нещо, после да го обяснят на други 4-ма и така, поне на хорицата да им стане най-накрая ясно каква е ситуацията с прословутите канали на всичките медийни групи – bTV, TV7, Nova и т.н.

  2012 окончателно (за трети път) в България трябваше да се преустанови аналоговото излъчване, и да се мине изцяло на дигитално наземно излъчване по технология DVB-T(2). В момента в България има функциониращи 3 мултиплекса (не кина, а техническото наименование за дигитален транслатор) за излъчване на дигитална ефирна телевизия. Два от мултиплексите са собственост на Тауърком (свързани с КТБ и TV7, някой да направи проверка в търговския регистър, ако има желание и да прочете документите по сделките). Един мултиплекс има техническата възможност (грубо) да излъчва до 7-8 SD канала или до 4 HD канала при DVB-T, при DVB-T2 HD каналите могат да станат дори 8, а SD-тата до 16. В настоящия момент двата мултиплекса собственост на Тауърком в София излъчват само 2 SD канала – bTV и TV7, като каналите се повтарят по 7 пъти сумарно на мултиплекс. Има един тестов канал с кодирано излъчване (ще обясня по-късно защо е важно) и един който излъчва БНТ. Третия мултиплекс в София е собственост на Хану. Въпросния мултиплекс илзъчва канали като БНТ, The Voice, BBT, TV Europa. Не съм правил проверки Хану с кой са свързани, но пак проверките в търговския регистър са свободни, be my guest, както се казва. В нито един от трите мултиплекса няма програма от групата на MTG или както предпочитам да ги наричам аз, Viasat България, или още по-известни, групата на НоваТВ.

  На национално ниво, техническия backbone за дигитално излъчване от Тауърком е подсигурен, като хората от КТБ още преди да придобият с VTB Кепитъл БТК, бяха успяли да откупят от тях НУРТС, като по този начин си осигуриха национален ефир в DVB-T(2) за ТВ7.

  Тук вече идва интересната част, която е чиста „теория на конспирацията“, „спекулация“ или „догатка“ от моя страна и е далеч по-правдоподобна от тази на автора Бойко Николов, просто защото имам повече информация (която не е тайна, не е скрита, не е измислена или мистефикация. Всички документи по сделките са публична информация, пък техническата част малко или много ми влиза в трудовите задължения, защото DVB платформите реално, не се различават в основите си примерно от един YouTube технологично). Та да се върна на темата. От определени телевизии, примерно bTV и TV7, има едно силно желание да могат да контролират и „последната миля“, т.е. освен да произвеждат съдържание, и да го доставят. Тъй като инвестиции в кабелни компании са извън core бизнеса на медийните групи, инвестициите в DVB-S компании като Булсатком, СателитБГ, Vivacom също са извън този основен бизнес, който е произвеждането на съдържание и капитализирането му, от реклама и „такси“, медийните групи се ослушват за някакъв евтин начин на доставка. Т.е. DVB-T в който с антена гледаш дигитална и дори HD телевизия вкъщи. Как bTV и TV7 могат да ти вземат парички от подобно ефирно разпространение. Върнете се малко по-горе и прочетете за „кодирания“ канал в мултиплекса. Повечето нови телевизори са с DVB-T и DVB-C тунери. Освен това имат по един голям правоъгълен порт (тъй наречения common interface), в който ако искаш да гледаш кодирани канали, вкарваш една карта с чип, приличаща на фонокарта. Т.е. bTV пускат основния си канал в SD (bTV) в мултиплекс #1 свободно, останалите от пакета са кодирани. Искаш да гледаш Шампионска лига и Лига европа, няма проблем, отиваш да си купиш карта за декодиране, даваш 5 лв на месец и гледаш ермалъкTV „екшън“, „комедия“, „женица“, „ринг“, „лагер“, „гарнитура“ и т.н.. bTV не се разправя с оператори на „последната миля“ като Булсатком в DVB-S, като Близу в DVB-C или като Мегалан/Мтел в IPTV. Взимат точно толкова пари, колкото са закупените карти. В съседния мултиплекс нареждат 3-те HD канала и за тях ти взимат друго количество пари, примерно 7.99 на месец. Сега как, ще си разпределят „честотите“ в последствие с TV7, които имат в момента 2 SD канала и също ще искат да пуснат HD, не ми е ясно, ама те са големи момчета, все ще се разберат някак си.

  Малко и за самите Булсатком, които също не са „цвете“. По принцип компанията „играе“ подобна игра с контрол над съдържанието, точно с телевизиите TV+ и Film+, които в най-общия случай са достъпни само в техните пакети. Технически собствеността на TV+ и Film+ не е на Булсатком, което ги особождава от определни отговорности за гарантиране на достъп на съдържанието на пазарен принцип и до другите оператори и т.н. юридически аргументи и тънкости, с които не съм особено наясно, може би Бойко Николов може да помогне.В съда между другото има взето решение срещу собствениците на TV+ и Film+, ако не ме лъже спомен, Вивател, са компанията спечелила дело. От съответния собственик бяха оферирали на Виваком някакви цени на абонат, които също бяха „цифромания“. Възможно е, да е точно 2.80 лв, като по тоя начин Булсатком си „вързват гащите“, че за тях няма преференциално отношение, нищо, че най-накрая се оказва, че собственика на Булсатком плащайки за TV+ и Film+ в мрежите си, всъщност си мести пари от единия джоб на сакото, в другия. Иначе извън юридическите норми и добрия тон в правенето на бизнес, Булсатком не са и особено качествни в технологично отношение. Излъчват по стандарт DVB-S, като транспондерите им (нещо като мултиплекса в DVB-T) е препълнен и реално нямат достатъчно bandwidth за голям пакет ТВ програми, особено ако искате да гледате HD канали, затова е и честа практика при тях да се „вадят“ едни HD канали от пакетите и да се заместват с други.

  Мисля, че няма смисъл да пиша повече по темата, че стана доста, като гледам. Колкото до договорните отношения, преди 1 час научих, че и TV7 и bTV били прекратили едностранно договорите си с голяма част от кабелните и комуникационните оператори (тези от БАККО) и от своя страна, операторите ще преустановят излъчването на канали от групите, за да не нарушават законите. Аз телевизия не гледам (като изключим огромного количество спорт, но го гледам по испански, италиански, руски, арабски и английски канали върху Raspberry Pi). Майка ми и баща ми гледат телевизия, не знам дали ще им се отрази. Ще ги питам като ги видя тия дни, какво мислят (майка ми е радио и телевизионен инженер, ще ми е интересно да и чуя мнението по въпроса, а баща ми е трудно подвижен и целия ден изкарва пред телевизора, т.е. добра извадка са :)) Според мене, цялата работа е буря в чаша вода, със сигурност много хора ще са недоволни (въпреки че, до март месец мачове няма от шампионска лига и лига европа :D), но честно казано, ако това доведе до някакъв дори и частичен успех при въвеждането и използването на DVB-T(2) и спирането на аналоговото излъчване (за което между другото подлежим на санкции от ЕС), пак ще е някаква попеда, може да е Пирова, ама от моя лична (и технолична) гледна точка, си е победа.

  1. Наистина обоснован коментар, написан на български. Благодаря за което.

   Да, нещата за които говориш свързани с цифровизацията и не-аналоговото разпространение, ролята на мултиплексите и пр. са така и са факт, проблема на статията е, че е писана бързо и в движение (което наистина означава в движение) и не се даде възможност да я напиша така както аз бих искал, защото тези неща не са от днес, а са от поне две-три години. И аз ги знам много добре.

   Основния въпрос, който възниква е защо точно сега, защо преди празниците? Защото извън техническите данни които представи (не ги оспорвам) на по-високо ниво са икономическите. А скоро разбрах, че Кр.Гергов е предприел действия за изграждане и/или придобиване на мултиплекс.

   Относно юридическите аргументи и собствеността на ТВ+ и Филм+ мога да проверя каква е ситуацията в този казус.

   Весели празници 🙂

   1. Здравей, твоя блог ме накара да направя нещо, което не мислех, че ще направя някога отново и то е, и аз да блог-на. Ето линк към малко по-развито, мнението ми: http://ilfsworld.com/archives/40-,-bTV-TV7.html . Btw, да кажа на хората които мислят, да коментират под моя блог, не си чета коментарите, ако иска някой да ме „храни“, да ми пише в туитър :).

    Бтв, както съм писал в цялото нещо при мене, харесва ми, че даваш различна гледна точка от общия шум по разни казуси.

   2. Още нещо, те техническите ми данни, по-скоро са леко смигване към икономическите :), предполагам, повечето хора, сами ще се сетят, ама всъщност аз и за това съм понаписал лекичко. Иначе тоя слух за изграждане, не го вярвам, защото технологично е много трудно (и скъпо), а на тия хора съм забелязал, че не можеш да им вкараш лазер в задника, толкова са стиснати. Особено за нещата които всъщност са важни. Иначе виж, за придобиване, може да „врътнат“ нещо с Хану, защото до колкото разбирам, тия май ще се окажат случайни, и май-май на някой идеята му в началото е била именно някой да ги глътне. В София примерно, технологично техния мултиплекс е по-добре настроен, минават телетексти, има възможност за включване и изключване на субтитри, смяна на аудио потоци на каналите и т.н. Проблема е, че мултиплекса им е като коледна лампичка, свети когато си иска, което означава или че нямат парида се оправят или толкова си могат.

    А за ТВ+, аз съм писал малко повече при мене, проверих, след като коментирах при тебе, и се оказа, че не било дело, а жалба в КЗК. Айде, че пак много стана и се повтарям вече.

  2. Във всеки случай, след 1 септември 2013 г., когато аналоговото излъчване трябва да спре, доста малко хора ще имат достъп до ефирен DVB-T сигнал. Новите телевизори с вграден DVB-T тунер все още са много малко, а тези, които имат достъп до кабелен/сателитен доставчик едва ли ще сметнат за нужно да харчат още 80 лв. за външен тунер. Останалите по селата и по-бедните, които не могат да си позволят и тази сума, въобще няма да ги обсъждаме…
   Ако бТВ продължават да пикаят срещу вятъра – т.е. срещу кабелните доставчици, много скоро сами ще си отрежат клона.

   1. А, дано спре, мога само да кажа :). Иначе ситуацията с DVB-T тунерите, далеч не е такава, каквато всички я представят. Има огромна сатурация на пазара. Дори и на село, при първа възможност всички си купуват някоя „плазма“. Питайте фирмите за микрокредитиране – джет, тибиай и т.н., колко са се „набълбукали“ точно от такива покупки :D. То май-май, това е единствения начин да се следят читаво и продажбите на определени видове техника в БеГе :D.

 12. Тонизиращо е човек да чете толкова обосновани коментари. Разбира се, съм на страната на Булсат в спора.
  Чудя се обаче, така както са казали А, дали ще имат смелостта да кажат и Б.
  За какво иде реч. Не са съгласни с bTV да им продава каналите си в комплект. Е и аз като потребител също не искам да ми предлагат каналите в пакет. Да сложат цена на всеки един канал доставян от тях и потребителите да могат да си купуват всеки канал ПООТДЕЛНО. Може би трябва да се направи изключение за националните, които така или иначе ще са безплатни след няколко месеца.
  Така и пийпълметрията ще е ОК.

 13. Само да поясня за проблема с Катуница.
  Проблема беше, че:
  А) Шайка мангали поръчково и организирано убиха едно българско момче
  Б) Миролюба Бенатова говореше само за „шайка лумпени – защо полицията не ги спре“ и нищо не спомена за грозното убийство

  БТВ да ходи в Куба и да не се връща…

 14. Прекрасна аутопсия ! Бих допълнил,е голфа е скъп спорт……Явно Гергов иска нови стикове !

 15. Нещо не ми е ясно?А именно бтв искат 2лв за 7 канала/макар,че в тяхното изявление,ако е вярно цитирано тук булсатком не искали да им платят ПО-малко от 2лв?но това е явно грешка в превода/.Не съм учил като вас,и не разбирам дали няма някаква уловка,макар,че е повече от логично тв7и/или бтв според написаното от вас да искат да вземат клиенти на булсатком и кабеларките.Защо да не искат за техните 4 ли 5 ли телевизии 2лв?Значи досега са искали 2/3=към 0.70лв за каналите си-нали тройно вдигнали цената?Ако коментирате и поясните ще мога да изкажа и моето мнение,че не гледам публицистика или друго а само филми и разни disc,nat,via-така че,много не ми липсва бтв но филмите 2-3 на седмица да,но на по-висока цена твърдо нье.Съжалявам но пак ще гледаш сам вкъщи и тази година!Булсатком пък имали мераци за мобилен оператор,сега са и интернет доставчик-да не би нещата да са по-български т.е.никой не ги знае?

 16. Реално нещата стоят така БТВ вкараха много пари във тези телевизий които направиха (action,comedy и т.н.) А същевременно те не се гледат и съответно нямат големи приходи .За това измислиха тази МОНОПОЛНА далавера с пакета им от телевизй за да прибират пари и за тези телевизий които не се гледат защото единствено каналът БТВ работи на печалба и то минимална , останалите са на голям минус.И сега кабелните оператори за да могат да излъчват САМО БТВ трябва да им купят целия пакет от техните телевизий.Но Булсат са отказали.Отделно колко предавания (случаят с господарите примерно) актьори и водещи също бяха влезнали в конфликт с тях.Да не забравяме случая с Катуница.Това че манипулират рейтингите си с цел по висока цена на рекламите им.Така че имайте мозък и мислете , а не се доверявайте на 100% каквото ви кажат от БТВ.

  1. Според мен предстои конфликта да се разрасне повече от моментното му състояние. Онзи ден четох в Капитал, че това с телевизиите е димна завеса. Проблема е че, Булсатком имат разрешение за четвърти GSM оператор и Булбанк вече са им отпуснали кредит в рамките на 47 милиона. Но да видим какво ще донесе тази кавга в следващите месеци. От всичко, най-страдат потребителите. Аз лично съм на Булсатком и вече няколко дни не гледам бТВ. И съм по-спокоен, не ми липсва, продуктивен съм, пък и бТВ не е единствената телевизия в България. Така че съм за официалното им спиране от мрежата на Булсатком, пък ако могат и със закон да ги забранят ще е най-добре за всички. 🙂
   Лек ден!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *