Как да забраните Google браузър история в три прости стъпки

Дали скандално или не, но Google променя своята политика по отншение на събирането, съхраняването и използването на личната информация на потребителите си. И тази новина идва точно в моменти, когато S.O.P.A., P.I.P.A  и A.C.T.A претърпяха временен провал, първо в САЩ, после и в Европа. Въпреки че, нищо не е ясно и това са законопроекти, които могат да бъдат гласувани, или да се появят под друга форма, с новата си политика, Google започва изграждането на един гигантски Ваш профил на база търсенето в техният сайт и на база същесвуващ профил – пол, възраст, лични данни или географско положение. Тази политика влиза в сила от 01 март 2012 г.

Въпреки това все още има един начин да изтриете до момента браузър историята Ви в световната търсачка, така че, от 01 март 2012 г. да започнете начисто, или по-внимателно, или без смущаващи тайни.

1. Отидете в началната страница на Google и влезте във Вашият профил. Използвайте падащото меню под името Ви и кликнете върху „Настройки на акаунта“ (Account Settings) показано на сн.1 по-долу.

 

2. След това намерет раздел „Услуги“ (Services) и ще забележите линк, който се казва „Виж, позволете или забранете уеб истироята“ (View, enable or disable web history) показан в червено на снимката по-долу.

3. Най-накрая вие можете да забраните цялата Ваша история на търсене от създаването на акауната Ви до момента чрез активирането на „Изтрий/Премести/Забрани уеб историята“ (Remove web history) показано в червеният правоъгълник по-долу. Веднъж когато направите това действие, Вашата история на търсене ще бъде забранена, докато не включите тази функция отново.

Въпреки че, блокирането на уеб историята не може да попречи на Google събирането на данни, то би попречило на изпращането на вашето търсене в интернет за комерсиални цели. Разбира се от Google твърдят, че оснавната идея на новата политика е да съберат под една шапка всички свои услуги и, че никога не биха продали информация за потребителите им, но… май се нагледах на доста тревожни събития последните няколко месеца.

Основнота идея на тази публикация е, че потребителите трябва да се алармират, за да знаят какво следва от 01 март, и как непрочитането и неправилното тълкуване на новата политика на Google може да навреди на потребителя. Аз лично смятам да деактивирам събирането на информацията, която съм търсил в интернет гиганта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *