Как да направим първата си Facebook реклама?

Бях решил да стартирам Facebook реклама на онлайн магазина си Ticketsandfans.com. Ето, че дойде и това време, и през изминалите седмици успях да се справя с предизвикателството.

Сега ще ви запозная със стъпките, как да направите и стартирате първата си Facebook реклама. Не е сложно, по-сложното е ако не разбирате от маркетинг, защото така няма да успеете да таргетирате правилно целите си.

#1 ЗАПОЧНЕТЕ СЪС „СЪЗДАЙ РЕКЛАМА“
Това е първото което трябва да направите. От Facebook профила си, горе в дясно на стената натиснете активния линк „Create an Ad“ (виж снимка 1)

Снимка 1

След като сте го направили Facebook ще ви препрати на страница от която да стартирате вашата първа реклама. От тази страница имате възможност да направите реклама на: вече съществуваща Facebook страница, вече съществуващи ваши Facebook приложения или избран от вас URL в Интернет. (виж снимка 2)

Снимка 2

Избирате съответно какво искате да рекламирате и натискате Enter.

#2 НАПРАВЕТЕ ДИЗАЙНА НА ВАШАТА РЕКЛАМА
Това е страницата във Facebook от която можете да направите всички ваши последващи настройки на първата ви реклама. Започнете с дизайна. За разлика от Google, Facebook позволява заглавието на рекламата да бъде с големи букви. Имате на разположение 25 символа за заглавие. Ако изберете URL за реклама, Facebook автоматично ще достигне до вашата страница в Интернет и ще избере една от възможните няколко снимки от страницата ви, която да постави в рекламата. Вие можете да я смените по всяко време и тя винаги не трябва да надвишава размерите: 100/72 px. Текстовата част на рекламата разполага с 90 символа. След като попълните полетата в дясно от страницата ще ви се визуализира, как ще изглежда бъдещата ви реклама. (виж снимка 3)

Съвет: бъдете креативни, както в заглавието, така и в текста. Сами виждате, че съм избрал заглавие „Ние продаваме емоции“ отколкото „Ние продаваме билети“. Правя го с цел това заглавие да привлича повече погледите върху моята реклама.

Снимка 3

В конкретния случай на снимка 3, Facebook автоматично ми предлага снимка, която се намира в моята страница Ticketsandfans.com

#3 ТАРГЕТИРАНЕ НА РЕКЛАМАТА
Стигнали до тук вече е време да таргетирате вашата реклама. Малко или много, но Facebook ви помага за достигането на поставените от вас цели и на снимка 4 са показани функциите с които да таргетирате правилно вашето послание.

Снимка 4

Виждате, че в тази стъпка имате следните опции:
(ляв панел)
– къде да се показва вашата реклама?
– каква възрастова група да вижда или да клика върху рекламите ви, мъже, жени или и от двата пола?
– какви да техните интереси? (в моя случай съм избрал интереси близки или пряко свързани с функционалността на онлайн магазина ми)

(десен панел) – Този панел ви дава цялостната картина на вашия избор: колко души ще видят рекламата ви, от къде, на колко години, с какви интереси. Важно е да се отбележи, че в този случай Facebook ви помага и с друга информация: средната стойност на вашите разходи (в конкретния случай между 0.99$ и 3.93$) Така вие ще може да прецените най – добре съотношението: каква рекламна кампания – на какви пари? и винаги можете да коригирате тези условия.

#4 ОПРЕДЕЛЯНЕ НА БЮДЖЕТ
Вече сте на финалната права. Това е една от последните стъпки в изграждането на кампания във Facebook и е време да определите бюджета на кампанията си. Facebook ви дава различни опции (виж снимка 5), които са:
– избор на име на кампанията;
– дневен или бюджет за конкретен период. В моя случай съм избрал бюджет за конкретен период.
– за какво ще плащате: за cost-per-click (CPC) или за хиляда импресии (СРМ). (аз избрах да платя първата си кампания за СРМ по няколко причини: по-евтино ми излиза и прецених, че хиляда импресии също биха ми осигурили кликове върху рекламното послание)
– Facebook ви дава и препоръчителни граници за плащане. Виждате, че при СРМ в този случай, социалната мрежа предлага цена между 0.00$ – 0.08$ за хиляда импресии. Имайте в предвид, че ако изберете този вариант на реклама, Facebook ежедневно ще ви предлага средна цена за хиляда импресии, което е добре за оптимизиране на ежедневните ви разходи.

Снимка 5

#5 ПРЕГЛЕД, ПЛАЩАНЕ И ВИЗУАЛИЗАЦИЯ
Това са последните стъпки при изграждането на вашата реклама. След като сте попълнили всички възможни полета, описани по-горе, прегледайте рекламата си, вижте я как изглежда, ако искате да коригирате нещо – направете го. Когато сте готови пристъпвате към плащане. Facebook предлага различни опции за плащане, като PayPal или с кредитни карти.

След като платите от компанията ще направят проверка на рекламното ви послание и когато са готови ще стартират кампанията ви. Facebook ви предлага ежедневна статистика на кампанията, така че, винаги да знаете какво се случва, къде и ако не сте доволни – винаги можете да направите корекция. Виж снимка 6.

Снимка 6

Успех на всички, които ще предприемат първата си реклама във Facebook. И не забравяйте – ако сметнете, че не можете да се справите – в Интернет има много специалисти, които биха ви помогнали.

p.s. – ето как изглежда моята реклама във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *