Как да направим работещ онлайн магазин – Социални мрежи, Част 4

Опитайте се днес да си представите Интернет без социалните мрежи. Почти е невъзможно. Основните функции на социалните медии са две: да търси и да информира. Тези функции се трансформират според желанието на потребителя – търсим приятели, търсим информация, видео, снимки, споделяме информация, преживявания, идеи и др. Сега всеки те пита за Facebook профила, а не къде живееш. И както всяко ново нещо и социалните медии ежедневно претърпяват своите метаморфози и трансформации. И ако в началото идеята на Марк Зукърбърг и била просто да оцени момичетата в университета, чрез онлайн гласуване, то днес Facebook и всички други социални инструменти са една добре сработена бизнес машина.

Няма как ако искате да имате работещ онлайн магазин да не използвате социалните медии. Просто е невъзможно.

Пример: Имах Facebook профил през 2009 г. До такава степен ми беше омръзнало от него, до такава степен ми писна от споделянето на информация (моя и на приятели), че го деактивирах и реших повече да нямам. Но през 2010 се появи възможност да реализирам Ticketsandfans.com, което автоматично ме принуди да си направя отново Facebook профил. Настоящия ми профил не е с 1000 приятеля (тогава имах толкова), а само с около 90 – колеги, приятели (т.е. познавам ги на 100%), Интернет съмишленици и хора, от които бих се учил т.е. Ticketsandfans.com ме принуди да си направя отново профил.

Социалните мрежи, които използвам за развитието на онлайн магазините си са Facebook и Twitter. В тази последна част от поредицата ще поговорим основно за тях. Не ме разбирайте погрешно – признавам и другите социални медии, харесвам някои от тях, всяка една социална мрежа си има своето предимство, но нека бъдем честни – когато кажете социални медии, кои са ви първите асоциации. Facebook и Twitter. Не очаквайте от мен да говоря за Pinterest, Instragram, Google+, MySpace и др. просто защото не съм добър специалист с тях, или казано с няколко думи – не говоря за неща, които не разбирам.

#FACEBOOK
1. Направете профил на страницата си
Това е първото нещо, което трябва да направите за вашият онлайн магазин, когато решите да работите с Facebook. Направете официалния профил на страницата си, като следвате стъпките:
публикувайте цялата информация – име на магазина, Интернет адрес, какви продукти или услуги продава, физически адрес на магазина, телефонен номер, електронна поща, лице за контакти. Информацията, която сте публикували в страницата си трябва да присъства и тук.
използвайте възможностите, които ви дава профила – публикувайте снимка на корицата, лого на магазина, активирайте функциите кой и какво да вижда и др. Не се ограничавайте и не си казвайте „това няма да ми трябва“. Запомнете: социалните медии се развиват непрекъснато и щом те ви предлагат някаква нова услуга или функция, значи е полезна и тествана, и може да ви носи успех. Най-малкото може да я пробвате.

2. Поканете приятелите си
Поканете всички приятели от вашия личен профил да се присъединят към профила на онлайн магазина ви. Някои ще го направят, някои не. Тези които не го направят ги поканете отново. Но не прекалявайте. Ако си ви отказали два пъти, трети път не пробвайте. Просто явно не искат или нямат интерес към онлайн магазина ви. Това не означава обаче, че не ви харесват вече.

Друг метод за набиране на последователи е чрез общи интереси. Намерете групи във Facebook, които да са се интересуват от дейността на магазина ви. Станете част от тези групи и на членовете им също предложете да станат фенове на страницата ви. Запомнете: не е важно дали имаш 1000 фена в една страница, а колко от тях са таргетирани. Но тази тенденция може да не е вярна заради функционалността на Facebook, която уведомява ваши приятели, че сте станали фен на дадена страница и някои от тях могат да са по-заинтересувани от предлаганите продукти или услуги от вас. Така че, тенденцията на Мечо Пух тук е в пълна сила: колкото повече, толкова повече.

Пример: аз обаче имам проблем с моята страница във Facebook. Ticketsandfans.com е американски Интернет сайт за онлайн продажба на билети и следователно аз искам да имам последователи във фен страницата предимно от Западна Европа, Америка и Канада. Но съм българин и живея в България, приятелите ми са българи, следователно те не са ми таргет групата и това е причината да нямам нито една продажба на билет от Facebook. Това е причината и да имам едва 15 последователи, дошли единствено от това, да не ме обидят и затова са се присъединили. Ето защо със стартирането на Интернет рекламна кампания в края на годината, за която говорих предния път, ще се обърна към специалисти в социалните мрежи, които да промотират страницата ми предимно в тези части на света. Но запомнете нещо много важно: не давайте пари на новоизлюпени и неясни фирми, които срещу 45 лева ви предлагат 1000 фена в страницата. Това е несериозно и само ще си дадете парите. Аз съм съгласен да дам десет пъти повече, стига специалистите да ми гарантират поне 30% таргетиран фен списък.

3. Публикувайте
Публикувайте информация във фен страницата на магазина ви. Новини за продукти или услуги, новини за доставки (успешен метод е ако публикувате кога пратка с номер 0000001 ще пристигне до адреса на получателя), промени в цени или доставки, промени в количества и др. Не забравяйте, че социалните мрежи са за това: да споделяте, но и да бъдете споделени. Facebook е социален инструмент от който можете да извадите необходимите изводи за развитието на магазина ви – всяко мнение под ваша статия е част от безплатния ви маркетингов анализ на пазара. Не забравяйте това.

Може да публикувате всичко. Снимки, текст, видео, реакции на други хора. Последните ми наблюдения показват, че публикуването на текст със снимка носи по-голяма активност на публикацията. Сухия текст вече не е достатъчен за да предизвика някакъв интерес.

Пример: една дама се свърза с мен по електронна поща с молба да получи оферта за билети за Формула 1. Разбира се аз веднага предложих, ако направя конкретна отстъпка на желания пакет, дали тя ще се съгласи да ми изпрати снимки от пистата, които да са заснели нейните реакции по време на състезанието. Тези снимки ще бъдат публикувани във Facebook и в страницата на AllGPtickets.net но това ни води до следващата точка, а именно…

4. Бъдете креативни във Facebook
Имате безплатен инструмент за споделяне – използвайте го. Бъдете креативни и не се ограничавайте само до стандартни публикации. Правете игри, анкети или просто поканете своите фенове да станат част от публикациите. Това ще привлече много нови фенове, които ще искат също да се забавляват. Имате толкова много инструменти – събития, покани, разработване на корпоративни статични или функционални страници, които да приканват към различни неща.

Пример: след като фен страницата на Ticketsandfans.com започне да функционира така, както я искам, предвиждам игра с феновете, която ще е елементарна, но и ще е печеливша и за двете страни: ако публикувам новина за предстоящите финални мачове в Шампионска лига ще приканя феновете да споделят с мен защо искат да посетят това събитие и един от отговорилите ще спечели безплатен билет за финала на лигата. Разбира се това е просто идея в зародиш, но виждате, че Facebook предлага тази възможност. Ясно какво ще спечели победителя. А какво ще спечелите вие? Ще акумулирате много фенове за кратък период от време.

5. Използвайте приложенията на Facebook във вашата страница.
Не забравяйте, че процеса на комуникация винаги е двупосочен т.е. вашите клиенти могат да знаят за вас в Интернет, но не и във Facebook. Ето защо е хубаво да използвате приложенията на Facebook, които са предназначени за Интернет страници. Поставете в основната си страница плъгин, който показва феновете на сайта ви във Facebook, поставете бутони за споделяне, което ще позволи не само вие да споделите продукт или услуга, а и съвсем нов посетител, на който това му е направило впечатление. Също така е желателно да дадете възможност на всеки един посетител да направи коментар към продукт, услуга или новина с Facebook профила си, което допълнително може да ви доведе нови клиенти или последователи.

6. Продавайте
Това е идея, която се разработва все още Facebook. Казвам разработва, защото компанията преди време стартира подобно приложение с цел да подпомогне корпоративните си потребители да продават директно през страницата във Facebook. След обаче направени анализи се установи, че на този етап, като че ли са изпреварили времето си, и отзивите бяха предимно негативни. Това не ви пречи обаче вместо да използвате подобно приложение, директно да публикувате конкретна стока с конкретна цена, като част от вашия пост. За онлайн магазини в зависимост от софтуера на магазина, компаниите които са го предоставили дават възможност за интегриране на съвместен плъгин с вашата страница във Facebook, което от своя страна води до показване на продуктите ви с цени, описание и бутон „Купи“ директно във фен страницата на магазина. Дори и да сте скептично настроени към тази идея, нищо не ви пречи просто да я тествате. Казват, че от опит глава не боли (в което вече дълбоко се съмнявам).

#TWITTER
Това е втората социална мрежа която използвам за моите продажби. Мога да кажа, че на този етап съм очарован от социалната медия, тъй като при нея дейността на Ticketsandfans.com изглежда претърпява своето положително развитие. Но кои са основните стъпки при използването на Twitter?

1. Направете си профил
За разлика от Facebook, Twitter е значително по-елементарна социална медия, не заради функционалността си, а заради факта, че тя е повече микроблогинг система, отколкото Facebook. Желателно е когато правите профил на фен страницата си в Twitter да използвате същия електронен адрес, който сте използвали при профила си във Facebook. И двете социални мрежи дават възможност за съединяване на двата профила, което в един бъдещ етап би ви улеснило при публикуването на информация, защото тя ще излезе едновременно и в двете социални медии. Действията при направата на профил са същите като при първия случай по-горе, но с малки изключения:
– имате по-малко разрешени символа за да опишете себе си.
– Twitter ви дава възможност да направите своя корпоративна визия на background страницата ви.
– размерите за лого са по-малки отколкото във Facebook.
В това отношение сте не облагодетелствани в сравнение с Facebook, но това е в следствие основната функционалност на мрежата – да бъдете кратки, точни и ясни. Това е първоначалната идея.

2. Прочетете упътването
Това не препоръчително, а е задължително. Прочете упътването как да използвате Twitter, не защото не знаете как да публикувате съобщения, а защото трябва да разберете смисъла на социалната медия, а именно:
– вашите съобщения са само от 140 символа. За разлика от Facebook тук вие имате право на само 140 символа т.е. кратки, точни и ясни. Трябва да прецените какво да публикувате, коя е най-важната информация, която искате да се види от потребителите.
– това, че вие следвате някой, не означава, че и той ви следва. Да, докато във Facebook трябва да чакате някой да потвърди приятелството ви, или да ви дадат разрешение да се присъедините към някоя група (ако е затворена), то в Twitter не е така. Вие може да следвате когото си поискате без разрешение и съответно ще получавате на вашата стена неговите постове, но той може и да не ви следва, което означава, че той няма да получава вашите съобщения. В Twitter таргетирането според мен е много по-сложно, отколкото във Facebook.
– как да адресирате директен туит до директен човек? Това е предимството на Twitter – дори и да не следвате някой, винаги можете да му изпратите съобщение без разрешение, като използвате неговия туит акаунт.

Например: ако искате да пишете на Иван Иванов или да му изпратите съобщение е достатъчно в туита си да напишете @IvanIvanov и съобщението. Така той ще получи вашият коментар.

– как да използвате и защо #hashtag в своите съобщения? Това е едно от предимствата на Twitter – можете да участвате във всяка една дискусия стига да използвате символа за това #. По същата логика можете и да предизвикате дискусия. Така всеки заинтересуван е достатъчно в туита си да напише конкретен #hashtag и вече е част от разговора.
– използване на мултимедия. Twitter предлага тази функция, която е също много полезна. можете да публикувате снимки или видео към някой пост под формата на съкратен линк (Twitter го прави автоматично). Споменавам това, защото както и във Facebook, така и в Twitter използването на мултимедия прави вашият туит по – ефективен, каквато е и вашата цел.

3. Пет стратегии за ефективно използване на Twitter
За да разберете най-добре как да използвате Twitter ви предоставям едно изследване на Buddy Media, което дава интересна гледна точка върху използването на социалната медия.
– използвайте кратки съобщения – Според изследване, тутовете, които съдържат по-малко от 100 символа, имат 17% по-висока ангажираност и по-голям ефект, отколкото по-дългите съобщения.
– използвайте един или два #hashtaf Проучването констатира използването на #hashtag-ве от търговските марки – едва 24% от тях ги използват. Марките, които използват #hashtag в своите тутове получават два пъти ангажираност, от тези, които не използват. Въпреки това, ангажираността към корпоративните туитове намалява, ако използват в своите съобщения повече от три туита. Запомнете: по-малкото е ПОВЕЧЕ!
– използвайте снимки във вашите туитове – Снимката не само струват, коркото хиляди думи, но е и доказано, че снимките индексират повече отговори, ре-туитове и импресии. Според Buddy Media туитове с прикачена снимка в тях, получават по-голяма ангажираност.
– добавете призив за действие – Може би си мислите, че не е вярно, но да карате потребителите да ре-туитват Вашите съобщения работи единствено във Ваша полза. В действителност, според Buddy Media туита, който съдържа в себе си #RT или „retweet“ получава 12 пъти повече споделяния, в зависимост от тези, които не ги използват.
– изписвайте цяло думата retweet – Това вече е нещо ново за мен: според това изследване, съобщения в които се изписва цялата дума „retweet“ получава 25% по-висока активност.

4. Как вашите туитове да станат видими за аудиторията?
Един важен фактор, който трябва да се вземе е времето през което пускате своите съобщения във въпросната социална мрежа. За да се увеличи CTR (Click-Through-Rate) на Вашите съобщения или връзки къв Вашите сайтове, трябва да туитвате в оптимално време, а не когато хората спят, или е натоварен час от ежедневието. След като са направени вече някои изследвания за оптимално доброто време на Вашите туитове, ето и какви са резултатите:

#1 ИЗСЛЕДВАНЕ
Dan Zarrela – учен по социалните медии в HubSpot
Основното заключение за най-ефективно време за туитове в Twitter е:
– за по-висок CTR: по обяд или около 18.00 ч.
– най-добрите дни за туитове са: в средата на седмицата и през уикендите.

#2 ИЗСЛЕДВАНЕ
Успоредно с изследването на Dan Zarrela, услугата на Twitter за съкращение на линковете bit.ly прави свое изследване и техните резултати се различават малко от по-горните:
– най-добро време за туит – следобед (между 13.00 и 15.00 ч. EST)
– най-добрите дни за туитове са: понеделник и четвъртък

Виждате, че има разминаване относно най-добрите дни за туит, според двете изследвания, като най-значимо е, че според второто изследване уикендите не са добри за използване на социалната мрежа. Въпреки, че това са две големи изследвания, можете да направите и собствено такова. Ето някои безплатни инструменти на разположения за Вашето бъдещо изследване:

TweetWhen
TweetWhen е инструмент на HubSpot, който Ви показва дните и часовете за ре-туитване (не CTR) на туит.
И аз направих свое проучване за някои от моите профили. Ето ги и резултатите:
– за профила @BoykoNikolov – най-доброто време за ре-тутване на моите съобщения е 3 PM EST (на база Чикаго, Илинойс) в Понеделник, което превърната в българско време е 23.00 ч.

Искам да кажа, че наистина има логика, тъй като машинката търси на база активност на профила, и наистина през този период от денонощието съм най-активен в Twitter. Особенно за вторият ми профил.

Timely
Timely е инструмент, който трябва да се опита задължително. Той измерва ефективността на последните Ви 199 туита, които сте споделили и препоръчва четери възможни часа, които ще оптимизират Вашите съобщения в Twitter. По-долу е screenshot на моето изследване за @BoykoNikolov

Според резултатите, 65 туита от последните ми 199 не са достигнали пълният си потенциал, което прави 33%. Реално погледнато – не е зле, като се има в предвид, че инструмента дава и инструкции в кои часове да се концентрирам, и така тези 33% мога да ги намаля.

Tweriod
Tweriod Ви дава най-доброто време за туитове на база Ваият акаунт и този на последователите Ви. Резултатите за моят профил @BoykoNikolov са показани на screenshot по-долу.

Най-много последователи онлайн от моят списък с такива има в периода 1p.m. и 4 p.m., което е между 21.00 и 00.00 часа българско време. Графиката също показва, че най-силна комуникация с моите последователи и ре-туитване има през уикенда между 11 a.m. и 1 р.м. (19.00 и 22.00 ч. българско време) и между 4 р.м. и 5 р.м.(около полунощ)

Съвет: преди време проведох един разговор с Aaron Lee – световен специалист в областта на Twitter. Неговият съвет-заключение за използването на Twitter от страна онлайн търговците беше: започнете да следвате конкретни хора и да не се фокусирате върху бързото увеличаване на последователите си. Нека първо се съсредоточите върху нарастване и достигане до 2000 верни последователи. Второ, образовайте последователите си за вас, ангажирайте ги чрез споделянето на съвети, трикове, артикули.

#ФИНАЛ
Това е последната част от поредицата. Ако сте прочели и четирите части на Как на направим работещ онлайн магазин вече знаете две неща със сигурност: никак не ми бе лесно да напиша тези части (но за сметка на това пък ми бе изключително приятно) и никак не е лесно да направиш един магазин успешен. Вече знаете, че направата на магазина е най-лесната част, докато поддръжката, маркетинга, съдържанието и социалните мрежи са по-трудната. Изисква се единствено търпение – да, търпението е ключовия фактор в целият този процес, защото ще има провали, но и възходи, ще има разочарования и но мигове на успех. Единствено търпеливите биха успели в изграждането на работещ онлайн магазин. Всичко останало го има в Интернет.

[note background=“#f5f5f5″]Поредицата публикации „Как да направим работещ онлайн магазин“ – Част1, Част2, Част3 и Част4 ми е донесла до момента реален приход от общо 1 785 лв. Виж как ТУК[/note]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *