Как да направим работещ онлайн магазин – Съдържанието, Част 3

Приели предизвикателството за собствен онлайн магазин трябва още от сега да сте готови да поддържате не една страница в интернет (самият онлайн магазин), а може би общо три, или четири. Това се налага, защото в проект „работещ онлайн магазин“ съдържанието е с важна роля, а то не може да присъства единствено във водещата ви интернет страница. Запитвали ли сте се защо онлайн магазините имат блогове (или новинарски секции)? или има хиляди страници (блогове или форуми) по конкретни теми? Причините са две: собственикът им иска да каже на аудиторията своето мнение по даден въпрос, да покаже свои знания, да превърне блога си в място за говорене или споделяне, в място за дискусии; или собственикът им разчита на ефекта от съдържанието по дадена тема. Но и в двата случая трябва да има последващ ефект.

Пример: В моят блог boykonikolov.com аз пиша за неща които ме вълнуват в интернет, WordPress, онлайн маркетинг, интернет проекти, SEO или просто искам да споделя нещо. Това е моето място и последващия ефект за мен е, че посетители влизат в блога ми и коментират, четат, дават мнения, критики препоръки т.е. това е блог за дискусия с конкретно общество и той няма комерсиална цел. Това е моето интернет лично пространство в което са поканени определени хора.

Но нека започнем от самото начало и продължавайки стъпка по стъпка да категоризираме съдържанието за вашия онлайн магазин. Според мен съдържанието бива четири вида: основно съдържание в онлайн страницата ви, съдържание в блога или новинарската колонка в онлайн страницата ви, съдържание в други интернет страници и съдържание в социалните мрежи. За последния вид ще поговорим следващата седмица, когато е и последната част на тази тема.

#ОСНОВНО СЪДЪРЖАНИЕ В ОНЛАЙН СТРАНИЦАТА ВИ
В предишната статия „Как да направим работещ онлайн магазин – Маркетингът, Част 2“ споменах накратко, че трябва да си служите с конкретно, точно и ясно съдържание във вашия онлайн магазин. Не прекалявайте с него, защото понякога то несъзнателно претоварва потребителя и може да има последващ ефект за вас. Какво означава това:
– публикувайте име, цена, разновидност, килограми или размери на продукта. Публикувайте също така особености на продукта, които според вас са важни за потребителя, като например съвместимост с други продукти или аксесоари към него.
дайте възможност на потребителя да изрази мнение за продукта. Това също е от голямо значение, защото така вие получавате една безплатна анкета, която на по-късен етап да обработите и да анализирате резултатите. Това е от една страна – от вашата. Но клиента също иска понякога да сподели нещо интересно за този продукт т.е. психологическия ефект е отново на лице.

Пример: преди две или три седмици публикувах във форума на Булсатком едно свое мнение за качеството на техният продукт – безжичен интернет. Получих отговор от компанията, който ме удовлетворяваше и ми даде нови насоки за размисъл върху предлаганата от тях услуга. Аз съм доволен от това.

публикувайте информация касаеща използването на продукта, какво трябва да прави клиента за да избегне бъдещи неприятности със закупената стока, или дали тя има гаранционно обслужване, как се поддържа то и какво би му струвало това (не само материално изразено)
публикувайте и поддържайте второстепенната информация в сайта ви. Това са секциите „Въпроси и отговори“, „Как да поръчам“, „Видове плащания“, „Видове доставки“, „Общи условия за употреба на сайта“, „Правила за поръчка“, „Адресна информация и обратна връзка“. Щом ще се показвате публично в интернет тези страници трябва да бъдат във вашия магазин, защото потребителят иска да получи пълна информация и да си гарантира някаква сигурност.

Съвет: колкото сте по-честни и лоялни с клиента, на база вашата информация и предлагани услуги, толкова е по-голям шанса той да стане (остане) лоялен към онлайн магазина ви.

– публикувайте мултимедийно съдържание. То може да бъде най-вече снимка, но някои колеги публикуват и видео. Тук трябва да дадете различни възможности на потребителя т.е. ако продавате мъжки портфейли не се задоволявайте с една снимка на продукта, а направете такава когато той е отворен, снимайте марката (ако си заслужава разбира се), колко джоба има, как изглежда в цял размер, разгънат, снимайте му гърба и др. Ако например продавате часовници – използвайте приставки за мултимедийно представяне в 3D формат, което ще позволи на клиента да го завърти продукта на 360 градуса и др. Понякога мултимедията носи много повече информация отколкото самия текст.

#СЪДЪРЖАНИЕ В БЛОГ ИЛИ НОВИНАРСКА КОЛОНКА В ОНЛАЙН СТРАНИЦАТА ВИ
Трябва да поддържате блог страница или новинарска колонка във вашия електронен магазин. Дори и да продавате пирони за строителството, клиента се интересува от това, какви са последните новости за тях. Но освен основна информация, която носи блог страницата, тя има и силен маркетингов ефект, свързан с търсещите машини в интернет. Google или Bing разполагат с роботи, чиято цел е ежедневно да обхождат вашата страница и да анализират информацията в нея. Много често роботите индексират по добре съдържанието „Компанията Timex стартира проект за часовник с достъп до Facebook“ отколкото „Timex 4565 с Facebook приложение“. И когато потребител напише в търсещата машина Timex тя обхожда съдържанието и на двете страници, и често по-добре позиционира заглавието в блога, отколкото това на продукта. Но това го казвам в случаите, когато не искате първоначално да давате пари за реклама в Google или Bing. Като допълнителен бонус за вас е, че търсачката обхожда всички думи в това заглавие, и потребителят може да попадне в страницата ви дори след търсене на думата „Facebook“ или „проект“. Всичко зависи от това колко приятелски е настроена търсещата машина към вашия сайт.
публикувайте в блога директен линк към предлагания продукт – когато пишете в блога или в новинарската колонка за новият продукт на Timex, не забравяйте да добавите и линк за покупката му.
пишете в блога си, не копирайте в него – това е много важно. Желателно, дори препоръчително е да не търсите публикувани статии за новият продукт Timex, а вие собственоръчно да напишете новината за него на база на вашите впечатления от продукта. Публикувайте мнението си, опита си с него, какво различно сте забелязали в предлагания продукт, което другите не са, какво мислите за него и разбира се приканете потребителят да изрази своето мнение.

*Забележка: всичко това е условно, защото вие или клиента и да нямате достъп до стоката. Това обаче не пречи да се поинтересувате от нея.

Пример: блогът на Ticketsandfans.com досега ми е донесъл няколко продажби на билети онлайн. Най-интересната продажба е за поредицата концерти на Marilyn Manson. В тази статия публикувах едно просто нещо – списък с предстоящите концерти на изпълнителя, стартиращи от май до юли. Тази публикация обаче ми донесе продажба на билет за последния ден от концерта по следните причини:
1. Статията е публикувана през май, което означава, че дадох време на търсещите машини да обхождат и индексират по-дълго време новината и по-често, а и за този вид стока съм забелязал, че билети не се купуват в последния момент, а месец, или месец и половина, преди датата на събитието т.е. колкото по-рано се публикува, толкова по дългосрочен ефект очаквайте.
2. Забелязвате ли как съм изписал всеки един концерт – „Arena Civica Milano, Italy – Wednesday – 7/11/2012 – Buy Tickets“. Това е така, защото се оказа, че доста потребители търсят по местоположение на концерта (най-вече тези които са близо до местоположението, други търсят по коренно различен начин), не по изпълнител т.е. tickets for Marilyn Manson in Arena Civica, Italy – сами виждате, че в самата статия се срещат всички въпросни ключови думи, а ако потребителят напише и датата, то ефекта за индексиране на блога в търсачките ще е по-голям.
Така гореописаната статия индексира блога ми в Google на различни страници – в Италия на 4-та, в САЩ на 2-ра, в България на 2-ра, и др. т.е. шанса за мен е вече троен. Билета беше купен от Италия и намерен чрез Google по описаният по-горе пример. Много често използвам за заглавие на една статия директен израз за който смятам, че ще бъде използван при търсене, например: Book of Mormon tickets at October in Las Vegas

Блогът на вашият електронен магазин има следните две функции: да информира и да индексира. Подбирайте внимателно думите, заглавието трябва да е формулирано правилно, текста трябва да е изчерпателен и да съдържа информация за продукта или събитието, задължително публикувайте линк към продукта.

#СЪДЪРЖАНИЕ В ДРУГИ ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦИ
В началото споменах, че при електронен магазин трябва да сте готови да поддържате повече от една страница. Поне аз така правя и това е моят съвет. До тук трябва да сте разбрали, че съдържанието играе ключова роля в намирането на страницата ви. Ето защо ако направите още един блог няма да сбъркате. Той може да е с различен домейн, адрес или наименование, но задължително трябва да е свързан с вашите продукти които предлагате.
– нов блог – направете нов блог със сходно съдържание от основният ви, който ще помага в развитието на магазина и търсачките ще започнат по-добре да се държат с електронния ви проект, след като установят наличието на линкове към него от други страници. Съдържанието в този блог също ще помага за по-добро индексиране на проекта.

Пример: преди около месец стартирах Event Tickets – сами се досещате, че това е поддържащ блог за билети, свързан с основният ми магазин. В него предимно пиша за концертни, музикални и шоу представления, тъй като установих, че това е сфера, която е по-малко търсена в моя сайт и реших да наблегна на нея. Все още нямам продажба на концертен билет от този блог, но увеличих трафика на Ticketsandfans.com (наистина минимално, но факт) и ще разчитам на него за в бъдеще.

– втори интернет магазин – да звучи странно, но помага. За да увеличите трафика и продажбите към вашият основен онлайн магазин, направете втори, който също да подпомага първоизточника. Не е задължително той да има пълните услуги, а просто да канал към проекта ви, защото може да се окаже по-добре индексиран от основният ви електронен магазин. Съветвам ви да представлява предимно статичен сайт с възможност за частична покупка на продукт или директно да препраща към главния електронен магазин.

Пример: много се ядосах в началото, че не мога да осигуря доставка на билети, ако клиента ми е от България. Преговарях със собствениците на базата данни на Ticketsandfans.com, бях готов да поема голяма част от доставката, но уви – не се съгласиха. Затова направих втори онлайн магазин. Съвсем елементарен и функционално прост, изхождайки от услугата на Donesimi.com – доставки на стоки от Великобритания. И така, аз имам актуален физически адрес в Лондон и установих, че мога, ако клиент от България поръча билет да му го доставя през Великобритания. Направих един статичен магазин Футболни билети и странно, започнах да продавам билети на българи, които пътуват в Европа и искат да посетят футболен двубой. А защо продавам успешно? Ами напишете в Google „футболни билети“ и ще разберете. Излизам на първо, второ, трето, понякога на четвърто място на първа страница в българския Google. Но ако забелязвате, използвам основният домейн на магазина ticketsandfans.com за да подпомогна неговото индексиране т.е. под-домейна football.ticketsandfans.com си върши перфектно работата, без да съм инвестирал допълнителни средства (единствено време)

под-домейни – смисълът на под-домейните го обясних по-горе в примера. Идеята е да ги използвате, защото те увеличават трафика към основният ви домейн, а понякога е възможно, да се индексират по-добре от основния. Ако сте забелязали по същият начин е и домейн адресът на блога ми – blog.ticketsandfans.com.

#КАТО ЗА ФИНАЛ
Пишете в блоговете си или в поддържащи сайтове редовно. Или максимум през ден. Ако не разполагате със средства за SEO, реклама и др. в самото начало, именно това ви е основното оръжие. До този момент не съм дал и стотинка за реклама на моите интернет сайтове. Със сигурност обаче ще го направя до края на годината, тъй като сами виждате, че по някакъв странен начин нещата стават и съответно вече искам по-висока печалба от сегашната (няма да е трудно, при положение, че основният ми пазар е в САЩ, Канада и Европа, и не съм зависим от българския пазар), но имам реализирани приходи и съответно печалба предимно от съдържание. А то е винаги взаимно свързано и със социалните мрежи, за които ще поговорим следващият петък.

*Забележка: съзнателно или не, ние продаваме ежедневно. На сутрешното кафе споделям с приятели какъв компютър съм си купил, на каква цена, от къде, с какви характеристики, как са ми го доставили, как съм го платил, къде и какво съм чел като препоръка за него, кой други ми го е препоръчал, и какво съм направил с него до момента. ТОВА Е СЪДЪРЖАНИЕ! И тъй като вашият електронен магазин е в самото начало и все още никой не говори за вас, тогава направете обратното – вие говорете многократно за вас на различни места, чрез няколко страници и чрез социалните мрежи. Защото споделянето и говоренето ни е заложено в ДНК-то да го правим ежедневно, съзнателно или несъзнателно, онлайн или офлайн. Ние просто го правим.

[note background=“#f5f5f5″]Поредицата публикации „Как да направим работещ онлайн магазин“ – Част1, Част2, Част3 и Част4 ми е донесла до момента реален приход от общо 1 785 лв. Виж как ТУК[/note]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *