Уеб сайт – как да си направим?

Какъвто и да е, един бизнес в България има нужда от собствен уеб сайт, затова „Как да си направим уеб сайт“ е публикация, която ще даде първоначални полезни безплатни и платени насоки при изработката му. Този пост е насочен предимно към представители на бизнес в България, които все още нямат своя собствен уеб сайт.

Има два начина за това как да си направим уеб сайт – безплатно и платено. Аз категоризирам двете възможности по следните начини:

1. Безплатна интернет страница е за хора, които нямат пари и за хора, които са ентусиасти – въпреки, че могат да платят изработката на уеб сайт, те предпочитат да се пробват сами за да видят какво ще сътворят.

2. Платените интернет страници са за хора, които имат пари и са предпочели да възложат тази поръчка на външен подизпълнител, а те да работят по основната си дейност.

Безплатен уеб сайт

Ако предпочетете този вариант, не се изисква от вас да имате големи, да не кажа някакви познания за да си направите уеб сайт. Може да използвате две основни платформи, които ще ви се сторят лесни и ще ви вдъхновят да развихрите въображението си.

GOOGLE САЙТОВЕ
Първата платформа е Google Сайтове.
Уеб сайт - как да си направим?
При нея няма нужда да имате каквито и да са познания по HTML, CSS или езици, които и до ден днешен ви се струват непознати. С Google Сайтове можете за около час или два да направите приличен уеб сайт, който ще ви върши страхотна работа. Ето и важните стъпки за да започнете:

 • направете си профил в Google. Става за секунди – лесно и бързо.
 • посетете този адрес и следвайте инструкциите.

Изгледайте и видеото на Google Сайтове, което ще ви помогне бързо да схванете и да стартирате веднага своя собствен уеб сайт.

Как би изглеждал вашия нов уеб сайт? Ето ЕДИН ПРЕКРАСЕН ПРИМЕР за това!

WORDPRESS
Втората платформа за изграждане на безплатен уеб сайт я обожавам. Това е WordPress.
Уеб сайт - как да си направим?
При нея, също като предишната, не е нужно да сте „познавач“ в бизнеса за изработка на уеб сайт. Ето и важните стъпки за да започнете:

 • направете си профил в WordPress. Става за секунди – лесно и бързо.
 • следвайте инструкциите.
 • изберете си тема и започнете да попълвате информацията в новият ви уеб сайт.

Разликата между двете платформи е, че при WordPress имате по-голям избор как да изглежда бъдещият уеб сайт т.е. лесно можете да избягате от заложените стандарти в Google Страници.

Изгледайте видеото по-долу за да разберете как може да използвате WordPress за направата на уеб сайт.

Също така вижте и този пример за сайт създаден под WordPress

Платен уеб сайт

Разбира се, ако искате вашият уеб сайт да изглежда наистина професионално изработен, безплатните уеб сайтове, описани по-горе няма да ви свършат работа. Но само по отношение на визия.

Всяка една фирма, която се занимава с изработка на уеб сайтове ще ви го направи така, както вие си го представяте и искате да изглежда. Така ще може да вградите бранда или фирмената си визия в интернет и по-лесно да станете разпознаваеми сред вашите клиенти и партньори.

Бъдещият ви уеб сайт може да бъде написан на някои от използваните езици в интернет (HTML, CSS и др) или да бъде изработен от платформа с отворен код. Цената на такъв проект не е фиксирана, защото тя се определя от функционалността на страницата и може да варира в тази зависимост от 150 лв. до 10 000 лв., или повече.

Това, които бих ви препоръчал е когато решите да платите за интернет страница да държите тя да бъде изработена от интернет платформа под отворен код. Такива са WordPress.org, Joomla и др. Защо препоръчвам този начин на работа.

В края на януари се свърза с мен един клиент, който не беше доволен от поддръжката на неговия уеб сайт. Най-вече от частта SEO оптимизация. Оказа се, че преди три години една фирма му е изработила фирмения уеб сайт за застраховки. В последствие, когато е пожелал да смени фирмата с друга, която да обслужва сайта, изпълнителят не е предоставил такава възможност заради авторските права на кода, под който е писан въпросния уеб сайт. Т.е. веднъж си платил да изработка на уеб сайт, но не го притежаваш на 100%, защото кода е писан от програмист и е строго индивидуален само и единствено за този уеб сайт. В този случай програмиста държи авторските права на кода и е в правото си да не го предоставя на трети лица. Разбира се, това е така, защото преди три години така са се договорили двете страни и в момента има поделени права върху този уеб сайт.

Ето защо моят съвет е да държите на начина на изработка на вашият уеб сайт. Ако е под отворен код (WordPress или Joomla) ще ви го направят, но няма да държат правата на кода, защото той вече е написан и е предоставен свободно за теглене и използване в интернет. Т.е. ще използват готовия код и ще правят промени по него, колкото си искат, за да постигнат желаният от вас ефект и само това.

Предложения за платен уеб сайт

През последните години аз изработвам уеб сайтове по поръчка именно под WordPress. Така предоставям правата върху сайта на 100% на поръчителя и единственото, което му предлагам след като изработя неговия уеб сайт е да му правя годишна поддръжка. Той или се съгласява или не. Решението е негово, както и сайта.

За да улесня клиента съм разделил изработката на уеб сайт на пет пакета, в зависимост от сложността и функционалността на проекта, а те са:

 • Бял пакет за 299 лв. – бързи и компактен интернет сайт. Всичко, което ви е необходимо е напълно достатъчно в този пакет. ЕТО ПРИМЕР.
 • Червен пакет за 479 лв. – стилен и подробен корпоративен уеб сайт с различна функционалност. ЕТО ПРИМЕР в който има няколко страници, онлайн регистрационна форма за участниците и възможност за плащане по интернет.
 • Червен PRO пакет за 649 лв. – неограничени страници, голямо портфолио, онлайн форми за регистрация и комуникация, многоезичен и др. ЕТО ПРИМЕР
 • E-Commerce пакет за 879 лв. – уеб сайт от категория онлайн магазин с различна функционалност, няколко метода на плащане и доставка, стотици продукти и др. ЕТО ПРИМЕР
 • E-Commerce PRO пакет за 1 199 лв. – уеб сайт от категория онлайн магазин с различна функционалност, няколко метода на плащане и доставка, стотици продукти и др. ЕТО ПРИМЕР
 • Свържете се с мен ако искате да попитате или да направите запитване. Няма значение дали ще ме питате за безплатните варианти на уеб сайт или за платените. Ще отговоря и ще помогна на всеки заинтересувал се. Използвайте формата за контакт от ТАЗИ СТРАНИЦА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *