Как програмата на Google – Pay Per Click наистина да носи приходи.

Реших да напиша тази статия, защото в тази сфера на интернет маркетинга нещата не стават само с цитати. Всъщност „напиша“ е силно казано, по точно е – да „препиша или преведа“ тази статия, тъй като автор е Sookie Shuen, която е Член на Бирминганският комитет за Млади Специалисти във Великобритания и Мениджър в Tomorrow People.

Какво споделя тя на база опита си в сферата на маркетинга (той всъщност не е голям, но в Интернет неведнъж сме ставали свидетили, че там всеки „мозък“ може да се докаже)

1. Не мисли в краткосрочен план, прави го стратегически: планирането на вашата Pay Per Click (PPC) кампания в стратегически план ще бъде много по-ефективна и печеливша. Изградена по този начин, маркетинговата Ви стратегия е по-вероятно да привлече дългосрочни потенциални клиенти и приходи.

2. Правете проучване на трафика: по принцип, PPC е фокусирана върху реализирането на голям трафик, с голям обем. Използвайте маркетингови технологии за да следите посетителите във Вашият сайт и реализациите Ви, до такава степен, че да можете да проследите дори всеки един конкретен посетител. (бел.авт: тук искам да вметна, че когато говорим за PPC на Google най-доброто оръжие за следене на трафика е разбира се Google Analytic)

3. Изграждане на лоялност, за да създадете дългосрочни приходи: използвайте PPC в рамките на по-широк входящ маркетингов подход, за да се уеднаквят рекламите със съдаржанието на сайта Ви, така че, да таргетирате и посетителите си. Това ще Ви изгради или помогне да изгради бъдещ почеливш профил.

4. Дългосрочен план: използвайте подходящи ключови думи, които да бъдат съобразени с търсенето от потребителя или с техните критерии за търсене.

5. Оптимизация за по-добри резултати: използвайки вътрешните маркентингови технологии и така ще успеете да идентифицирате по-ефективни и по-целенасочени ключови думи. Това ще Ви помогне да елиминирате неподходящите за Вас ключови думи, да корегирате правописни или печатни грешки, както и да разберете точните детайли които да добавите за да достигнете до точните хора, в това число и по демографски фактор т.е. оптимизирайки съдържанието на сайта, оптимизирайте и критериите за търсене.

6. Тествайте: тествйте непрекъснато тези технологии на PPC, които работят най-добре за вашият сайт, както и новите такива. Предприемайте ежедневни A/B тестове за да създавате по-ефективни реклами, ключови думи, целеви страници, за да имате възможност за нови посетители в сайта Ви. (бел.авнт.: A/B/C тестването е част от A-B-C планирането на мениджъра, което се обяснява подробно в книгата „Изяж жабата“ на Брайан Трейси, книга която прочетох и ми помага наистана много в работното ежедневие)

7. Използвайте разширенията на рекламите: използвайте разширенията на рекламата, за да включвате под-линкове в своите рекламни текстове, което ще увеличи кликовете и трафика към сайта Ви.

8. Връзки: свържете Вашите реклами към Google Analytic за да разберете кои позиции или видове реклами се котират най-добре.

9. Мисли мащабно: мислите извън обикновенните текстови рекламни съобщения. Използвайте графични или анимирани банери.

За финал, отново ще цитирам автора:

Каква е следващата стъпка в PPC? Тази програма все още не се използва пълноценно от целият бизнес и затова резултатите и възвръщаемостта са все още слаби. Така че – каква ще е следващата стъпка на компаниите, които искат да получат по-добри резултати от PPC?

p.s – под вътрешни маркетингови технологии, разбирайте SEO технологиите за оптимизация, които използвате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *