Кога трябва да се използва @Twitter?

Търговските марки и корпорации използват все по-често Twitter за да промотират своите идеи, продукти и услуги, да увеличат продажбите или в крайна сметка да генерират трафик до сайта им. Но за да направят всичко това, търговските марки трябва да направят своите тутове „видими“ за публиката.

Един важен фактор, който трябва да се вземе е времето през което пускате своите съобщения във въпросната социална мрежа. За да се увеличи CTR (Click-Through-Rate) на Вашите съобщения или връзки къв Вашите сайтове, трябва да туитвате в оптимално време, а не когато хората спят, или е натоварен час от ежедневието.

След като са напревни вече някои изследвания за оптимално доброто време на Вашите туитове, ето и какви са резултатите:

#1 ИЗСЛЕДВАНЕ
Dan Zarrela – учен по социалните медии в HubSpot
Основното заключение за най-ефективно време за туитове в Twitter е:
– за по-висок CTR: по обяд или около 18.00 ч.
– най-добрите дни за туитове са: в средата на седмицата и през уикендите.

#2 ИЗСЛЕДВАНЕ
Успоредно с изследването на Dan Zarrela, услугата на Twitter за съкращение на линковете bit.ly прави свое изследване и техните резултати се различават малко от по-горните:
– най-добро време за туит – следобед (между 13.00 и 15.00 ч. EST)
– най-добрите дни за туитове са: понеделник и четвъртък

Виждате, че има разминаване относно най-добрите дни за туит, според двете изследвания, като най-значимо е, че според второто изследване уикендите не са добри за използване на социалната мрежа.

Въпреки, че това са две големи изследвания, можете да направите и собствено такова. Ето някои безплатни инструменти на разположения за Вашето бъдещо изследване:

1. TweetWhen
TweetWhen е инструмент на HubSpot, който Ви показва дните и часовете за ре-туитване (не CTR) на туит.
И аз направих свое проучване за някои от моите профили. Ето ги и резултатите:
– за профила @BoykoNikolov – най-доброто време за ре-тутване на моите съобщения е 3 PM EST (на база Чикаго, Илинойс) в Понеделник, което превърната в българско време е 23.00 ч.

Искам да кажа, че наистина има логика, тъй като машинката търси на база активност на профила, и наистина през този период от денонощието съм най-активен в Twitter. Особенно за вторият ми профил.

2. Timely
Timely е инструмент, който трябва да се опита задължително. Той измерва ефективността на последните Ви 199 туита, които сте споделили и препоръчва четери възможни часа, които ще оптимизират Вашите съобщения в Twitter. По-долу е screenshot на моето изследване за @BoykoNikolov

Според резултатите, 65 туита от последните ми 199 не са достигнали пълният си потенциал, което прави 33%. Реално погледнато – не е зле, като се има в предвид, че инструмента дава и инструкции в кои часове да се концентрирам, и така тези 33% мога да ги намаля.

3. Tweriod
Tweriod Ви дава най-доброто време за туитове на база Ваият акаунт и този на последователите Ви. Резултатите за моят профил @BoykoNikolov са показани на screenshot по-долу.

Най-много последователи онлайн от моят списък с такива има в периода 1p.m. и 4 p.m., което е между 21.00 и 00.00 часа българско време. Графиката също показва, че най-силна комуникация с моите последователи и ре-туитване има през уикенда между 11 a.m. и 1 р.м. (19.00 и 22.00 ч. българско време) и между 4 р.м. и 5 р.м.(около полунощ)

ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Както сами можете да се убедите, имате различни резултати, но това е защото различните инструменти работят с различни алгоритми за изчисляването им, а също така, целите им са различни. Направете Ваше собствено изследване и вижте резултатите. Може и да сте доволни, а може и да преосмислите как и кога да използвате Twitter.

Какво мислите за инструментите? Ще споделите ли с мен Вашите резултати?

p.s. – източник на тази статия е Aaron Lee, както и напревно от мен собствено изследване върху Twitter акаунт @BoykoNikolov

*Използвайте този инструмент за преизчисляване и конвертиране на часовите разлики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *