Колко мнения четете преди да направите покупка?

GreenHost It правят едно интересно изследване на тема „Колко мнения четете преди да направите покупка?

Оказва се, че на едва 1% от анкетираните им е нужен само един коментар или мнение и са готови да извършат покупката. На 28% са им необходими две или три мнения преди да вземат решение, на 46% са им необходими между четири и седем мнения преди да пристъпят към покупка, и между осем и петнадесет мнения са необходими за да убедят на 100% купувача да извърши действието.

Също така се оказва, че фактора „цена“ е основно определящ. Броят на мненията е пряко свързан с цената на продукта. Купувачът ще пристъпи към покупка на MP3 от 49$ само при едно мнение за този продукт, но с условието, че това мнение има поне между 5 и 10 позитивни отзива.

В глобален мащаб изследването показва, че потребителското мнение влия върху решенията на 64% пазаруващите онлайн, които са две трети от всички купувачи т.е. – покупката е базирана на мнението на предишни купувачи. Тези 64% можем да ги сравним с други показатели, които са:

1. Предоставянето на специални оферти и купони – 61%
2. Инструменти за сравнение на продукти и цена – 59%
3. Потребителски препоръки: 49% (тези препоръки не трябва да се вземат на 100% истина, тъй като знаем, че понякога, дори много често са измислени от собственици на сайта или от конкуренти на този сайт)
4. Видео за продукта: 44% (предимно видео с начините за използване на продукта)
5. Блогове или форуми: 39%
6. Анкети или въпросници: 29%

Така сравнени данните от изследването ме провокират да задам и аз същия въпрос: смятате ли, че мненията за продукта или позитивните отзиви влияят силно върху покупката? (питам предимно за българския онлайн пазар) Или ние повече купуваме на база лоялност към марка, познаване на продукта и препоръки от приятели? Какво мислите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *