Онлайн измамниците – как да се предпазим?

От дълго време се каня да напиша нещо по темата за онлайн измамниците. От дълго време получавам и въпроси на личния си e-mail, как българският потребител да се предпази от онлайн измамниците. Още от сега ще конкретизирам, че става въпрос за онлайн търговията в България. Ако очаквате от мен да говоря за всички видове измами – моля ви, почти е невъзможно да се съберат в един блог, да не говорим за една публикация.

В тази връзка, ето и моите малко, кратки, но изключително полезни съвети за това, как да се предпазим при търговия в Интернет от онлайн измамниците:

1. Проверявайте собственика на домейна на който е онлайн магазина

Има различни места на които да проверявате „Кой кой е“ в интернет, но аз винаги използвам КОЙ КОЙ Е на DOMBG

2.Търсете данни за контакт в онлайн магазина

Ако един онлайн магазин има за контакти само електронната си поща, това вече е съмнително. Търсете всякаква информация за този търговец – физически адрес, телефон за контакти, лице за контакти.

3.Проверявайте дали онлайн търговеца има сертификат за онлайн трансфер на пари

Това са така наречените SSL сертификати за плащане онлайн. Не са задължителни, но това много често говори положително за търговеца.

4.Четете форумите и мненията за този онлайн търговец

Това е просто задължително. Нека ви стане ясно какво мислят хората за този сайт.

5.Четете Условия на ползване или Общи условия

Колкото и да е досадно и да е със ситен шрифт този текст, в него винаги се крие основната информация която ви интересува. Когато го прочетете, може да установите, че нямате пълна гаранция за стока, връщане на пари или доставка, което ще ви откаже от онлайн покупката.

6.Винаги търсете обратна връзка

Ако все още се съмнявате в сигурността на онлайн търговията или сайта, който сте избрали, на посочените телефони просто се обадете. Пък и не само ако се съмнявате – правете го винаги.

Кратко, точно и ясно. Не винаги всичко това означава, че онлайн търговеца е коректен, но по-добре да знаете тази информация, преди да пристъпите към покупка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.