Планиране на онлайн продажби

Мисля, че няма по-различен отговор от „Да“, когато трябва да си отговорим на въпроса „Необходимо ли е планиране на онлайн продажби?“. Реално е необходимо планиране за всичко.

Разлика между това да планираш активностите си на фирмата, магазина в МОЛ-а или онлайн магазина – няма. Както го правиш непрекъснато – планираш отпуск, планираш сума за необходим кредит, планираш заплати, изготвяш графици чрез планиране и др. Всичко е маркетинг. Просто каналите са различни. Бях го казал някъде тук. Нека направо стреляме в десетката.

Защо трябва да планираме?

Някои хора биха ви казали, че за да изготвите планиране онлайн продажби трябва да разбирате от маркетинг, и може би ще са прави. Аз бих добавил – необходимо е логическо мислене. По принцип маркетинга е умствена игра на логиката, така че, ако не сте запознати в детайли с него, по-добре е да имате способността да мислите логически.

Реално, планирането е поставяне на цели и стимул за изпълнението им. Представете си, че планирате производство на мартеници – искате да знаете колко да направите на база клиентите ви от миналата години и пропорционално да увеличите броят им за тази. Това е планирате за очакван резултат, чрез сравнителен анализ на миналогодишните данни.

Така можете да си поставяте различни цели – тази година да направите с 200 бр. повече мартеници и съответно да очаквате с 200 лв. повече. Дали ще ги продадете – това е другата част на планирането. Лесно е да напишете цифрата в таблицата, но трябва да знаете как да я реализирате.

От друга страна това планиране ви стимулира да работите може би повече от миналата година т.е. 200 бр. мартеници ще изисква повече време за продажбата им, нови клиенти за тях, нови атрактивни начини за представяне и т.н.

Трябва да планираме, най-вече за да знаем, какво да очакваме при правилно разпределение на труд и време.

Планиране на онлайн продажби

Опитайте се да планирате бюджета. Това е важно, защото от него ще зависи другите видове активни планирания. Ако искате през м.април на 2014 г. да изкарате с 3 000 лв. повече от същия месец на 2013-та, то веднага помислете за промоционално планиране, продуктово планиране, SEO планиране, планиране на доставките, на разходите и др.

Едно от задължителните действия е именно промоционалното планиране. Ако продавате автомобилни гуми кой период е най-добър за продажба? Началото и края на зимата, когато хората си купуват или зимни или летни. Разбира се и през другите периоди ще имате продажби, но зимата ще е активния.

Може да планирате публикациите в блога на онлайн магазина. Това ще се отрази на изграждането на Link building-а ви, а защо не и планиране на Link building. Ето една статия, която ми направи впечатление на тази тема т.е. link building планиране или дори цялостно SEO планиране

Планирайте ъпдейта на сайта ви. Заложете го като част от годишната активност и се стремете да спазвате сроковете. Това от своя страна ще ви позволи правилно да решите, кога да уведомите своите потребители за възможен ъпдейт.

Направете и продуктово планиране. Ако нямате конкретна стока за конкретен период, касаещ промоционалното планиране, ето ви възможност да планирате доставките на нови продукти или услуги.

А защо не се опитате да планирате активността на фенската ви маса в социалните мрежи? За това планиране се изисква единствено две неща – наблюдение и логика. Вижте кога феновете ви са най-активни – при какви публикации, и съсредоточете усилията си там. Задавайте си въпроси – кога се абонират нови фенове в страницата ми? При кои мои публикации? Защо? … и планирайте.

Не е гаранция, че всяко едно планиране ще излезе на 100% вярно. Дори смея на твърдя, че няма планиране на 100% да ок с крайните резултати. Но това не пречи да го правите, защото ще имате по-ясна представа за това какво се случва… и опит. И след година, две, три, когато се научите да преценявате (планирате), ще го правите по инерция и почти точно. Но винаги почти.

Заб.: в началото на февруари бе Супербол в САЩ. След мача започнах планиране за продажба на билети за Супербол 2014, отново през февруари. Целта е проста – да се продадат колкото се може повече билети, но без предварителна нагласа и план няма как да стане 🙂 Отдавна не разчитам на случайността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *