Правете разлика между А.С.Т.А и пиратството

Причината да напиша следните редове е продиктувана от няколко коментара по социалните мрежи или форумите и блоговете на някои медии. Причината да напиша следните редове е продиктувана от желанието ми да кажа и аз своето мнение по отношение на последните събития. Защото според мен има хора, медии и обществени групи, които не разбират истинската причина поради която излязохме на площадите. Ето защо ще говоря само за интернет, не за лекарствата и зърнопроизводството, въпреки, че те са силно засегнати от А.С.Т.А.

Аз не съм за пиратството. Аз не съм да не са плащат авторските права. Аз знам и разбирам, че всеки труд трябва да бъде възнаграден – било то интелектуален или физически. Аз знам и разбирам, че в една пазарна икономика, всеки има правото да определя цената си. Знам го защото имам и частен бизнес и аз съм господарят в него. И въпреки това съм против А.С.Т.А. Против съм, защото беше подписано тайно, а където има тайни – мирише. Против съм, защото след като прочетох скандалното споразумение, осъзнах заплахата от него, а именно – А.С.Т.А дава правото, не, А.С.Т.А задължава интернет доставчиците да се превръщат в „ченгета“ и да докладват на съответните служби, кога някой техен потребител е споделил каквато и да е информация, дори и да е заплатил за ползването й. И затова си действие е подсъден. Аз съм против ТОВА. Против съм защото А.С.Т.А не защитава интересите на потребителя, А.С.Т.А защитава интересите на корпорациите. Против съм защото А.С.Т.А не осъзнава, че не корпорациите са движещите сили в бизнес процесите, а потребителят.

Задайте си въпросът: когато напиша рок песен (надявам се да не е скоро, `щото с толкова чалга култура хич няма да се чуя) и някой я копира и разпространи в интернет кой си търси правата? Аз, като автор, или Държавата, като регулаторен орган? Отговорът е ясен – аз ходя по съдилища, аз съдя хората, аз предоставям доказателства. Не Държавата. Ето защо не Интернет трябва да се нагажда спрямо авторите, а те трябва да се „нагаждат“ спрямо интернет. Защото това в момента е най-масовият комуникационен канал, който трябва да се научат ТЕ да управляват правилно. Защото колкото и да губят от него, правопропорционално и печелят. Нещата са балансирани, както в природата винаги е било и ще бъде.

Ето защо, Моля Ви, правете разлика, между А.С.Т.А и пиратството. И правете разлика в причините поради които протестирам.

Оставям формата за коментари отворена, пишете, критикувайте ме, или пък не, но знайте – тъй като интернет дава правото на всеки да говори каквото иска, аз няма да изтрия нито един коментар, какъвто и да той, с изключение на СПАМ.

p.s. – благодарен съм, че А.С.Т.А все още не е приета (надявам се никога да не я приемат) защото ако беше, в момента дължа авторски права за това, че използвам кирилицата, латиницата и някой друг символ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *