Публикуване чрез email – само за WP блогъри

Разбира се, че е възможно да правите публикуване чрез email във вашия блог – достатъчно е той да се поддържа от WordPress и да сте инсталирали многофункционалния плъгин Jatpack.

В статията Jetpack – блогването никога не е било толкова лесно ви запознах с характеристиките на приложението, като една от тях е публикуването чрез email.

Публикуване чрез email е начин да публикувате постове във вашия блог или страница от пощенски акаунт, като ви позволява да го правите бързо и лесно от всяко мобилно устройство, например телефон или таблет.

ГЕНЕРИРАНЕ НА ПУБЛИКАЦИЯ ЧРЕЗ EMAIL
Преди да започнете публикуване чрез email трябва да генерирате специален email адрес. Този адрес е уникален и трябва да се пази в тайна (всеки, който ви знае този адрес може да публикува в блога ви). Ако вашия блог има няколко автора, всеки един от тях трябва да генерира съответно конкретен за него email адрес. След като активирате Jetpack следвайте следните стъпки:

1. Уверете се, че функцията „Публикуване чрез email“ е активна в Jetpack.
2. Свържете вашия акаунт на блога с WordPress (Jetpack предлага тази възможност автоматично)
3. Отидете на User – You Profile в административната лента на блога ви.
4. Изберете „Публикуване чрез email“.
5. Кликнете върху бутона „Разрешаване на публикуване чрез email“.

Сега вече Jetpack ви генерира уникалния email адрес за бъдещи публикации, който виждате веднага в полето „Публикуване чрез email“.

ПУБЛИКУВАНЕ ЧРЕЗ EMAIL
Слез като вече сте получили уникалния си email адрес, публикуването чрез него в блога ви става лесно:

Публикуване чрез email
Публикуване чрез email

Темата на съобщението в електронната ви поща означава заглавието на бъдещата публикация. Самото съобщение представлява въпросната публикация. (няколко минути след като получите уникалния си email адрес трябва да получите и уведомително писмо)

ФОРМАТ НА СЪОБЩЕНИЕТО
Електронната ви поща може да бъде с обикновен текст или с форматиран. Използването на самата функция публикуване чрез email в самото съобщение премахва ненужните HTML таговете, което от своя страна позволява правилното показване на публикацията в блога ви. Използвайте email клиент, който поддържа богат набор от текстово или HTML форматиране. Повечето уебсайт клиенти (Gmail, Hotmail) поддържат тези видове форматиране както и повечето десктоп клиенти, като Outlook и Mail.

ПРИКАЧВАНЕ
Прикачените снимки в писмото ще бъдат публикувани в поста ви като:

1. Единична снимка се показва като вградена в публикацията ви
2. Повече от една снимка се показват автоматично като вградени като галерия към публикацията.

SHORTCODES
При писането на писмо, като публикация за вашия блог, чрез уникалния ви адрес, можете да използвате и shortcodes които ще се активират автоматично в блога ви. По-долу е списък на shortcodes които можете да използвате в писмото си. Shortcodes могат да бъдат включени на всякъде във вашия пост или писмо.

С използването на shotcodes в писмото си вие можете да контролирате цялата бъдеща публикация, все едно я пишете от административния панел на WordPress. Например можете да дадете в коя категория да бъде публикацията, какви тагове да има, да промените статуса на социалното споделяне (дали да бъде включено или изключено), да интегрирате Polldaddy функцията, да забавите публикуването на статията, да промените статуса на поста и др.

Ето един пример за използване на shortcodes в писмо с цел публикуването му в блога:

Welcome to Post by Email, the easiest way to blog!

[tags announcement, WordPress]

[category WordPress]

[delay +2 days]

Повече информация за shortcodes, техния списък и начина на използване на услугата на Jetpack – публикуване чрез email намерете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *