Първи стъпки в Google AdWords, Част I

В предишна статия – Как програмата на Google Pay Per Click наистина да носи приходи, се запознахме с девет основни стъпки, които показват как Google AdWords да носят положителен и желан ефект за бъдеща рекламна кампания. Днес, в този пост ще покажем подробно първите стъпки при изграждането на рекламна кампания, според изискванията на клиента. Разбира се, за тези които работят с Google AdWords всичко описано по-долу не е ново, но за тези на които им предстои – това ще им помогне да разберат по-добре програмата.

1. Вход в Google AdWords – ако имате профил в Google, директно можете да влезнете в Google AdWords. Ако сте и за пръв път там, компанията ще Ви предложи да си направите първата рекламна кампания. Не се страхувайте, а приемете смело и следвайте стъпките.

2. Контролен панел – това което ще Ви направи впечатление е контролният панел на AdWords. В зависимост от къде влизате и какъв браузър използвате, Google ще Ви покаже панела на езика, на който го използвате. Административният панел има шест основни възможности (виж снимка 1) Това са: Начална страница, Кампании, Възможности, Инструменти и анализ, Таксуване, Моят Профил. По-късно в процеса на писане на тази статия ще се спрем индивидуално на всяка една, тъй като те са основният Ви инструмент.

Снимка 1

3. Начална страница – Това е първата възможност в административният панел на Google AdWords. Тук чрез „drop & drap“ можете да си персонализирате изгледа, като поставите тези модули, които искате. Това е страницата, където след стартиране на рекламната Ви кампания да следите от едно място, различни действия и дейности от цялата Ви кампания. От тук просто получавате един основен поглед върху кампанията Ви. (Виж снимка 2)

Снимка 2

4. Кампании – това е най-важната страница от бъдещата Ви рекламна кампания. Тук можете да създавате кампаниите си, да следите кликванията върху тях в Google, импресиите, CTR, разходи. Също така, можете да експортвате отчети от дадена кампания, както и да получите помощ от често задавани въпроси, или Вие да зададете такъв. В тази секция можете да проследите ефективността на една рекламна кампания за конкретен период, или да я сегментирате по час, дата, мрежа, да я филтрирате или да персонализирате графиките си. Тук има два основни бутона: Нова кампания – което името си подсказва, че правите ръчно своите кампании. В следващата точка ще покажем функционалността на този бутон; Автоматизиране – тук можете да промените бюджета, да спрете временно кампанията си, да създадете различни правила за ключови думи, рекламни кампании и др. (Виж снимка 3)

Снимка 3

4.1 Нова кампания – на тази функция отделяме основно внимание, тъй като тя е водещата при стартирането на рекламна кампания. Как става:
„Име на кампанията“ – това е името с което ще разпознавате Вашата рекламна кампания. Така ако имате пет различни кампании, по имената ще можете да знаете коя – къде – какво означава.
„Местоположение“ – избирате по географски принцип. Например: ако имате сайт, само за Германия, логично е да изберете рекламата да Ви се показва само в Германия. Тук можете да изберете по няколко възможности:всички държави и територии, България или собствен избор на страна (последното е без ограничения. Можете да изберете една, две, пет, петнадесет или колкото си страни искате)
„Езици“ – избирате на кои езици искате да Ви намират. Трябва да знаете, че ако изберете Германия и Франция, следователно трябва да заложите ключови думи на немски и френски.
„Начин на насочване“ – избирате да насочите рекламата спрямо потребителите т.е. дали според това къде те се намират физически, или според местоположението, което включват в заявката си на търсене.
„Метод на изключване“ – можете да изключите потребители, които се намират физически в определен регион (Например: избирате Германия, но не искате рекламата Ви да се показва в Мюнхен)
„Мрежи и устройства“ – тук избирате в кои сайтове да се показва рекламата Ви. Имате опции за всички, или за партньорски мрежи на търсене, дисплейни мрежи и др.
„Устройства“ – избирате видовете устройства. Дали да Ви търсят чрез всички възможни устройства, или само през настолни и преносими компютри, мобилни устройства или таблети.
„Офериране и бюджет“ – избирате как да бъдат зададени офертите – ръчно или AdWords да го направи вместо Вас.Тук можете да изберете и дневният бюджет за кампанията.
„Начин на показване“ – има два вида – стандартно и ускорено. При първият рекламите се показват равномерно с течение на времето. При вторият рекламите се показват възможно най-бързо.
„Разширения на рекламите“ – Избирате дали рекламите да бъдат с информация за местоположението, връзки към други сайтове, показване на телефонен номер или разширяване на рекламният ефект, чрез използването на връзки към Google+
„Разширени настройки“ – тази секция е голяма, и логично дава допълнителни възможности, които са: График на рекламата (начало и край), Честота на рекламите, Демографско насочване, Социални настройки, Автоматично оптимизиране на рекламата.

4.2 Създаване на рекламна група – след като изберете опцията „Запазване и продължаване“ вече можете да създадете своята първа рекламна група. Тук избирате вида на рекламата – текстова, графична или дисплейна. На снимка 4 е показано как можете да съставите своята първа рекламна кампания.

Снимка 4

Следва изборът на ключови думи. Нямате ограничения за избор на ключови думи. Съвет който дава Google за избор на ефективни ключови думи е те да бъдат конкретни т.е. ако изберете „обувки“ това е дума с общо понятие, но ако изберете „Мъжки кожени обувки“ това е конкретен израз и така можете да таргетирате по-добре рекламата си за по-добър ефект. Google AdWords предлага на потребителите си и специален инструмент за избор на ключови думи, който се намира в „Инструменти и анализи“ > „Инструмент за ключови думи“, които Ви позволяват да изберете правилната дума и да прецените какъв рейтинг Ви е необходим, на база предоставеният за конкретна дума. Вижте как функционира на снимка снимка 5

Снимка 5

 

Така направили своята реклама и избрали правилните ключови думи, следва една последна, но не по важност процедура, а именно – каква цена бихте дали за един клик върху вашата реклама. Можете да използвате стандартна, което означава, че тя ще се приложи за всичките Ви ключови думи, или по избор. Моят съвет е да изберете стандартна, а после в процеса на работа да я промените, според изискванията на Google.

Така направили всички стъпки до момента Вие вече имате своята първа рекламна кампания. Остава да платите на Google и той ще Ви индексира рекламата след 15, 20 минути или час. По принцип всичко това става много бързо. Вече можете да започнете първата си рекламна кампания в Google AdWords. Разбира се има доста много допълнителни функции, но с тях ще Ви запозная във втора част на тази статия, която ще е конкретно за инструмента на Google AdWords за правилен избор и настоящ рейтинг на ключова дума (снимка 5), тъй като това е най-важната част на кампанията Ви.

Все пак, ако имате опасения, че няма да се справите винаги можете да се свържете с мен за съдействие и помощ, а и трябва да знаете нещо много важно за Google AdWordsпо всяко едно време можете да сложите на пауза своята кампания, да я променяте както си искате или просто да я изтриете.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *