bTV – официално становище на медийната група относно проблема с Bulsatcom

За кожата на една медийна група е статия, която написах относно последните събития свързани с bTV и Bulsatcom. Публикувах статията освен в блога си, но и в социалните медии и я пуснах директно до ръководителите на bTV и Bulsatcom.

Получих отговор от bTV на личната си поща и смятам, че трябва да го публикувам отново тук. Всеки има право на глас и въпреки, че блога ми е частен, аз реших да публикувам и отговора на bTV. Оставям коментарите на вас!

Уважаеми г-н Николов,
Благодарим ви за обратната връзка, въпреки че очевидно не харесвате bTV и в тази връзка проблемът с Булсатком не ви засяга пряко.

За ваша информаци, снощи, 21 декември, Булсатком на два пъти наложи безпрецедентна цензура над bTV като замрази сигнала точно по време на новинарските емисии на телевизията, за да не разберат абонатите реалните причини, които принудиха bTV Media Group да свали каналите си от мрежата на Булсатком. Подобна арогантна цензура на новините връща всички ни във времена, които смятаме, че са зад гърба ни и е абсурдно да се случва във времена, когато информацията стига до вас по многобройни канали, независещи от благоволението на един или няколко души, които наричат себе си биснесмени. Разбира се, новините в НЕцензуриран вариант може да видите свободно в интернет.

Причинита, поради която Булсатком решиха да цензурират bTV Новините е, че те са в непрекъснато нарушение на договора си и в просрочие на задълженията си към bTV, което доведе до решението ни да прекратим подаването на сигнала – но очевидно те не желаят това да е ясно на зрителите ни. А истината е следната: когато абонат на Булсатком не си плати сметката до 5-я ден от началото на месеца, достъпът му до телевизия се спира. Същевременно Булсатком просрочва своите задължения с месеци към bTV и не счита, че това е достатъчно основание да прекратим подаването на сигнал към тях.Освен това практиките, които Булсатком провежда от години на българския пазар, са некоректни и дискриминационни – с цел да не плащат за съдържание, декларират занижен брой абонати и постепенно превръщат локалното производство на български канали и програми невъзможно. Години наред bTV получава символични суми от тях срещу огромните инвестиции в съдържанието на програмите ни, но в тази икономическа обстановка това не може да продължава.

За съжаление, това не е първият случай, в който ви ощетява порочният модел на работа на Булсатком. От години доставчикът изнудва bTV с условия за разпространение, които пречат да развиваме съдържанието си и да създаваме по-голям брой и по-мащабни български телевизионни продукти и български звезди. В същото време Булсатком инвестира в друг български канал многократно по-висока цена, но не предлага равностойни условия за каналите на bTV.

До тук няма нищо неясно, изредени са мотивите на bTV, каквито вече ги знаем още от другите медии. Писмото продължава:

Екипът ни ще работи във всеки един от празничните дни в търсене на решение на този проблем. Вярваме, че след като водещи кабелни и сателитни оператори като Виваком, Нет 1, Близу и много други могат да бъдат изрядни платци и да приемат условията за излъчване на каналите на bTV през 2013-та година, в т.ч. да заплащат справедлива цена за продукта, който получават от нас, ръководството на Булсатком ще прояви коректност към своите абонати и ще направи необходимото, за да не ги лишава от програмите на bTV както сега, така и през 2013-та г.

С уважение: Eкипът на bTV

Знаете ли – наистина оставям мненията за вас. Аз продължавам да твърдя, че тази телевизия и медийна група са далеч от качеството на желания продукт, далеч от интелигентната аудитория на България и са единствено с алчни мотиви. Разбира се, това е тяхната гледна точка. Аз съм работил над 12 години на пазара на рекламата и връзките с обществеността в България. По един или друг начин и в момента продължавам да го правя. И знам някои малки тайни, които не са на „Маги“.

Не може обаче да се отрече едно на bTV – свалям им шапка, че отговориха на писмото ми. Това все пак е похвално…

…но не значи, че е напредък.

5 thoughts on “bTV – официално становище на медийната група относно проблема с Bulsatcom”

 1. Години наред bTV получава символични суми от тях срещу огромните инвестиции в съдържанието на програмите ни, но в тази икономическа обстановка това не може да продължава.

  Що за нелепо твърдение?! Ако нямаше некоректните булсатком бтв още по големи средства ли щеше да инвестира в програмите си? Как въобщезависи качеството от разпространителите?! Продукта не трябва ли да е качествен по принцип?

  1. Не мога да разбера коментара ти. От коя позиция говориш – от тази на бТВ, от тази на Булсатком, или от тази на обикновен потребител? Просто питам, защото наистина не схванах, за което се извинявам.

 2. същия текст още вчера ти го е копи+пейстнал някой в коментарите към предишната статия. в сми – хубаво, че са ти отговорили, но не се чувствай обект на персонално внимание… 😉 явно както си повтарят филмите, така си пишат и писмата.

  1. 🙂 ха, аз не се чувствам обект на специално внимание. знам че текста е копи-пейст от техните разпространени отговори до медиите. А са ми отговорили лично и ще го правят и в бъдеще 🙂 заради това http://boykonikolov.com/%D0%BD%D1%81%D1%81-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%85%D0%B0-btv-%D0%B2%D0%B0%D1%88%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D0%B5-%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%BE/

 3. 🙂
  Високо респектиран съм от работата ти и въпреки, че текстът е копиран съм съгласен, че отговорът има значение. Блогът ти няма да промени нито медията, нито водената от нея политика, но значението му е ясно. Не съм „хейтър“ по природа, но съм привърженик на добре обоснованата критика.
  Поздравявам те както за жалбата, така и за останалите ти действия! Браво и успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *