Content Marketing – как повишава онлайн репутацията?

Замисляли ли сте се, че content marketing е онлайн формата, която най-добре може да повиши доверието в един търговец? В същност, доверието може да бъде разгледано през призмата на всяка една индивидуалност и това ще опитам да направя в следващите редове, позовавайки се на някои известни ми примери. Нека първо да дадем кратко и ясно определение

какво е content marketing?

Това е изграждане на съдържание, което е насочено към конкретна аудитория и може да бъде представено под различни форми – обикновена статия, изследване, научна публикация, коментар, снимка, видео или инфографика.

Content marketing или маркетинг на съдържанието си поставя няколко цели – да покаже емоция, да сподели интересно и важно нещо, да запознае дадена група от обществото с определена информация, да препоръча, продаде или реализира печалба.

Т.е. тази статия е пример за content marketing.

как се използва content marketing?

Оказва се, че през последните години тази форма на реклама заема неизменна част в портфолиото от услуги на рекламни агенции и специалисти по оптимизиране на интернет страници. Спокойно мога да твърдя, че се изисква „парче“ талант у всеки, който се е захванал с content marketing. Лично познавам поне дузина специалисти, половината от които не осъзнават, че са носители на този талант.

През последните години на своето развитие, content marketing се използва предимно в корпоративен план и служи за налагане на бранд (търговска марка) или стока/услуга. На графика 1 може да си извадите изводи за това, как трябва да бъде изградена една content marketing стратегия за бранд.

content marketing
Графиката е взета назаем от MainStream Data

Графиката ясно показва, как правилното комбиниране на content marketing носители (графики, презентационни материали, снимки, видео и текст) с аудиторията на бранда и правилните комуникационни канали може да изгради една работеща и ефективна стратегия. Как обаче content marketing стратегията води до повишаване на онлайн репутацията.

Заб.: много е важно да се разграничи целта на редовете по-долу – аз няма да Ви убеждавам в ефективността и какви ползи носи content marketing, а как тази форма на презентиране може да повиши доверието в един търговец в интернет.

ПОВИШАВАНЕ НА РЕПУТАЦИЯТА ЧРЕЗ CONTENT MARKETING

До този момент чисто и просто представихме какво е и как действа content marketing. Става ясно, че той се използва за постигане на корпоративни цели, предимно имащи за цел увеличаване на приходната част. Но темата на тази публикация е съвсем друга и сега ще направим по-обстоен анализ за това, как content marketing стратегията може да повиши репутацията на интернет потребителя в нашият продукт или услуга.

Аз разделям тази част на няколко по-малки, но съществени. Ще започнем с първата:

1.УДОВЛЕТВОРЕНИЕ

Можем ли с конкретно съдържание да предизвикаме чувство на удовлетворение у събеседника, дори и след като сме го накарали да похарчи пари? Знаейки положителният ми отговор вижте един пример за това, как едно качествено съдържание носи такова чувство:
[quote style=“3″ author=“Стилян Генчев“]Здравейте, интересува ме може ли да се произведе КОРНИЗ СТИРОПОР CB503 – 8,5 см. височина; време за доставка; цена за доставка за 7 бр. до офис на еконт или офис на спиди във Варна; и начин и съвет за монтаж, какво лепило мога или трябва да ползвам?! Не мога да се сдържа да ви адмирирам и аплодирам за красивите первази и корнизи, и начина за презентация – снимка, цена!!! Това ми липсва на други места[/quote]
Този коментар е изпратен като поръчка до собственика на онлайн магазин Pervazite.com. На клиента/читателя му е въздействал начинът по който са представени продуктите в сайта и това го е подтикнало да изкаже своето възхищение от това. На мен лично този коментар ми носи чувството, че клиента е повече от доволен. Да не би да е „удовлетворен“? Може би, поне аз усещам подобни сигнали. А този коментар ще повиши ли онлайн репутацията на търговеца? Със сигурност ще го направи в очите на този клиент.

Има и друг въпрос, който трябва да си зададем в този случай – дали чувството за удовлетворение не би върнал същия клиент да пазарува отново?

Имам поне още десетки такива примери, но всичките обобщават следният извод:
[quote style=“3″ author=“Бойко Николов“]Content marketing предизвиква у клиента удовлетворение в следните случаи – ангажираност със съдържанието на продукта, опита му като клиент при пазаруването в други електронни магазини и желанието му да сподели своите чувства.(фигура 2)[/quote]
content marketing

2.ЧУВСТВО ЗА РАЗВИТИЕ

Conetnt marketing стратегията трябва да бъде част от стратегията за развитие на един онлайн сайт. Доброто съдържание води след себе си различни резултати – по-добро позициониране в търсачките, повече фенове в социалните медии, повече телефонни обаждания или e-mail запитвания. Но как content marketing ще носи „чувство на развитие“?

Това се постига с изграждането на стратегията. Много често съм получавал електронни писма от различни клиенти, които започват така:
[quote style=“3″ author=“От пощата“]С интерес следя Вашият блог и непрекъснато намирам интересна и нова информация за…[/quote]

Това чувство трябва да бъде изградено у клиента. Винаги съветвам клиенти на моята агенция да пишат своите статии редовно. Разбира се, не винаги намираме свободно време за една статия на ден, но не пречи да си поставим цел по една статия на седмица, но всяка седмица. Това показва на посетителите в страницата, че тя се поддържа, публикува се полезна информация, разиграват се различни сценарии. Content marketing стратегията трябва да носи именно такова чувство в потребителя – чувство на развитие. Логично е тогава и клиента и ние да сме сигурни, че с това повишаваме „клиентският си рейтинг“ в интернет.

3.ПОЛУЧАВАНЕ НА ЗНАНИЯ

Това е другата страна на „чувство за развитие“ – страната на клиента. Content marketing стратегията няма само за цел, както споменахме по-рано, да продава. Другото нейно значение е да дава знания. Но как това може да подобри онлайн репутацията на сайта Ви или електронният Ви магазин?

Замислете се. Когато се налага да продавате продукт или услуга трябва да споделите с клиента конкретна информация. Много често тази информация е второстепенна при продажбата на нещо, но е от първо значение при задържане на клиент в портфолиото Ви или при привличане на клиент.

content marketingДа се върнем на същия сайт Pervazite.com. Имат си рубрика „Как да..?“, която се поддържа непрекъснато. Там те споделят своят опит и дават съвети на майстори или на хора, решили сами да си направят ремонта, като например: Как се монтират полиуретанови первази? или Как да изберем первази за под в 5 стъпки?

Свидетел съм как хората четат и звънят просто за консултация – без да купуват нищо, или да правят и намек за покупка. Но звънят и съответно от Pervazite.com с удоволствие им споделят. Имало е случаи да се обаждат клиенти, които не са намерили конкретен перваз и се обаждат за да проверят, дали Pervazie.com не може да им продаде перваз на фирма с която не работят или който не присъства в каталожното им представяне.

Не, това не е странно. Това е очаквано, когато си изградил правилна content marketing стратегия. Това води до повишаване на онлайн рейтинга ти и буди доверие в теб. Защото замислете се – днес всеки предлага да ти предаде знания, но доста често се налага да платиш за тях. А ако решиш да ги предоставяш безплатно?

Мога да дам още един пример със страница публикувана тук в блога. Преди време написах Осребри Интернет, като давах възможност на хората изпратили ми запитване да разберат дали техният проект може да бъде печеливш и как. До момента съм получил над 50 запитвания, като две от тях се осребриха. По-важното е, че до момента продължавам да получавам различни въпроси и идеи от хора, които дори не познавам, но все още ги консултирам.

4.ДА РАЗЛАЕМ КУЧЕТАТА

content marketingТова може би е най-неочакваното решение за повишаване на онлайн репутация, чрез използването на content marketing стратегия, но е доста ефективна.

С един мой клиент забелязахме, че все по-често неговият сайт се преглежда от конкурента. Затова решихме „да разлаем кучетата“ и изградихме content marketing стратегия, насочена към любопитството на конкурента му, като публикувахме редица статии тематично свързани с въпросното любопитство.

Ефекта е, че до ден днешен конкурента ежедневно (наистина ежедневно) има присъствие в страницата му и разглежда това, което ние очакваме да разгледа. Но по-важното е, че несъзнателно, конкурентна повишава онлайн репутацията на сайта с желанието си да проследи развитието на дружеството.

5.НЕЩАТА, КОИТО НЕ СЕ КАЗВАТ ВЕДНАГА

Замислете се за следното – в една конкретна статия са казани и обяснени толкова много неща, но все пак един или два важни въпроса не са споменати. Нито дума. И тук не става въпрос за стандартните текстове от типа „Обади се за цена“ или „Запитване за този продукт“ – това са грешки, които ще разгледаме в следващи публикации.

content marketingПонякога трябва да събориш доста тухли за да достигнеш до целта и подобно съдържание се прави умишлено. Споменати са точки 1, 2, 3 и когато очакваш на финала да се добереш до важният и основен текст, той липсва. На негово място почти винаги може да срещнете „Очаквайте следващият път“.

Често това се прави умишлено и много често някои хора биха го определели като егоистично. Но не е. Т.е. да, аз ще те запозная с най-важната част от съдържанието, да ще го направя безплатно за теб и ти ще можеш да го имаш, но ще трябва да почакаш, защото не мога да ти дам всичко наведнъж.

Как това увеличава репутацията ли?

Ето един пример:
[quote style=“3″ author=“От пощата“]Разделих една тема на четири публикации, като обещах на читателите ми в блога всяка една седмица да публикувам по една, докато не ги публикувам за месец. Сред третата статия това доведе до много мои консултации направени на хора, които до ден днешен не познавам, но разбрах, че един от клиентите ми е дошъл при мен, след тяхна препоръка.[/quote]

Т.е. понякога нещата които премълчаваме временно в content marketing стратегиите води до изграждане на авторитет и показваш на другите, освен, че си цениш труда, но и спазваш предварително зададен план. В областта на мениджмънта съм от 2007 г., а в областта на маркетинга от поне 2002 г. и повярвайте ми – когато покажеш на хората около теб, че спазваш планиране и имаш план за нещата, повишаваш своята репутация пред тях. А аз точно за това говоря.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Няма как с течение на времето да се появят още точки, които да прибавим към списъка как content marketing повишава онлайн репутацията ни. За момента обаче да предположим, че това съ първите пет, а именно:
1. Удовлетворение
2. Чувство за развитие
3. Получаване на знания
4. Да разлаем кучетата
5. Нещата, които не се казват веднага.

За всичко си има време и мисля, че следващият път ще напиша статия за това, какви грешки правим при изграждането на content marketing стратегия.

А, забравих: добре дошли в новият ми блог!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *