Една блог аудитория винаги може да бъде армия. Стига да знаеш как да го направиш.

Социалните мрежи промениха света. Живеем в ерата на микроблоговете, където новините, мненията и коментарите стават мигновенно. Информирани сме непрекъснато каква е ситуацията по света във всяка сфера, която ни интересува. Социалните медии са наш инструмент, наша форма за комуникация или просто наш отдушник.

И аз като „блогър“ (заб.: блогър съм само, когато врмето ми го позволява и съм готов да похарча от личния си живот, за да пиша тук) се стремя да генерирам повече трафик. Но не какъв да е трафик. Пиша конкретно за интернет въпроси и проблеми, които ме вълнуват, като цяло т.е. очаквам една определена аудитория тук. В зависимост от вида на блога, човек може да очаква различни резултати, гонейки определен трафик: повече продажби, повече последователи в социалните медии, по-големи възможности за доказване, за слагане на знаменател „специалист, професионалист, гений или гуру“ и др. Във всеки един момент, всеки блогър може да се превърне в следващия… (моля, кажете си на ум някои известни блогъри)

Нека бъдем реалисти за момент. Аз не мога да бъда следващия Сет Годин или Крис Броган. Нито пък ти! Те имаха просто една преднина и няма как да намалят темпото вече. Но добрата новина за всички нас е, че когато стартираме блоговоте си с малка аудитория, ние вече имаме ВИП опит, благодарение на тях.

Ако имате в блога си само няколко читатели, отнасяйте се с тях, като най-важните хора на света, защото те са такива – Chris Guillebeau

Но как да привлечете последователи или просто как да задържите настоящите си?

#1 ПИШЕТЕ НА ВСЕКИ АБОНАТ ПЕРСОНАЛНО
Chris Guillebeau е писал на всеки един свой блог-абонат персонално, докато е стигнал числото 10 000 абоната. Естествено не е постигнал желаният ефект за всичките 10 000 абоната, но можете да си представите кумулативния ефект с каква сила е бил. Нека си признаем – не можем да спорим с такъв резултат. Crinivas Rao прави същото по примера на Chris и наскоро е получил следното електронно писмо:

Благодаря за Вашата електронна поща. От всичките тези абонаменти, които съм си направил до този момент, не предполагах, че ще получа персонално писмо, което да не използва някоя съвременна роботизирана функция за генериране на отговори. Вашето съдържание е страхотно и вече констатирам, че е и полезно!

Ето това е тактика. Ако някой Ви отговори на електронната поща, това ви дава шанс за бъдещи взаимоотношения и комуникация. Току-що сте открили супер фен. Грижете се за него!

#2 НАПИШЕТЕ ПОСТ ИЛИ КОМЕНТАР СПЕЦИАЛНО ЗА ВСЕКИ ВАШ АБОНАТ
Този съвет се отнася само за блоговете с малко абонати. Нека си признаем – при 500 абоната трудно бихте го направили. Нали? Но ако имате 25 абоната не пречи да комуникирате с тях и да разберете от какво си интересуват или какво искат да прочетат. Напишете този пост за тях, благодарете им публично, чрез коментар в блога за тяхното съдействие. Накарайте ги да се чувстват полезни и важни.

#3 ИМАТЕ ЛИ SKYPE? АКО ОТГОВОРА Е ДА, ЗАЩО НЕ ГОВОРИТЕ С ТЯХ ПО НЕГО?
Въпреки, че живеем в онлайн свят, не можем да забравим, че 95% от комуникацията е невербална. Когато някой, който чете вашата публикация чуе и гласа ви, той ви асоциира като „това е човекът, който е написал това в блога“ и ви възприема като съществуващ човек т.е. дайте шанс на читателите ви да се запознаят с вас. Това, което искам да кажа е, че когато публикувате вашите контакти (електронна поща, адрес, социални мрежи или телефон) защо да не публикувате и Skype името си, така че, в определен момент да Ви потърсят? Може да се наложи да дадете бърз съвет на някой, и единствения шанс да бъде, чрез обаждане.

#4 НАПРАВЕТЕ СИ СРЕЩА С НЯКОЙ ОТ АБОНАТИТЕ ВИ ПЕРСОНАЛНО.
Не ме разбирайте погрешно. Не става въпрос за групово посещение на 25 адреса. Става въпрос да не забравяте, че най-добрата комуникация на света си остава ВЕРБАЛНАТА. Лице в лице винаги е с предимство. Но ако ви се отдаде възможност, просто се срещнете с даден човек, който чете блога Ви. Това че, онлайн си комуникирате, не означава, че е забранено да се виждате. Имам абонати от родния ми град, които редовно четат блога ми и аз говоря с тях, организирам си срещи за по бира или кафе, обсъждаме теми публикувани и бъдещи, даваме си съвети и др. Превръщането на една суха статия в един блог става приятна и за вас, и за абонатите ви, когато понякога минава през традицията да се срещате с читателите ви.

#5 ЦЕНАТА НА ПРОВАЛА Е МИНИМАЛНА, КОГАТО СТЕ МАЛЪК
Едно от големите предимства на вашият малък блог, е че, цената на провала е минимална. И това важи за ежедневната практика като цяло. Ако Mark Schaefer публикува статия, която да е противоречива, извън неговите граници, която да съдържа нещо „бомбандиращо“ или нереално, то неговите загуби ще са големи, защото има многобройни абонати. Някои ще се отдръпнат, други ще намалят посещенията в блога му, трети ще го забравят. Но когато сме малки, можем да предприемем по-големи рискове. Сега като се замисля, може би това е една от причините малките фирми да са по-новаторски от големите компании, а те губят бавно тази тенденция, защото растат.

Не забравяйте – вниманието е паричната стойност в социалната мрежа. Затова култивирането на малка аудитория е начин да превърнеш тази аудитория в малка армия.

*Първоизточник на тази статия е публикацията на Srinivas Rao – Как да превърнем малката блог аудитория в малка армия? Аз приложих някои от моите мнения и коментари, както и практики на „малък блогър“ с които да подкрепя идеята на публикацията.

Вие какво бихте споделили от практиката си на блогър? Колко голям е вашият блог?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.