Google AnalySter – или как да планираш без маркетингови познания. Част 1

Първо да уточня че Google AnalySter e съвкупност от Google Analytics и Google Webmaster. Думичката е измислена и няма конкретна страница в интернет или под-домейн на Google. Или по точно има и това са двете администраторски машинки, описани по -горе. Има хора против Google Analytics, има хора „за“ него. Аз съм от вторите. Особено като се има в предвид, че повечето ми проекти са под WordPress, който е приятелски настроен за Google и обратното, а тези които не са – са онлайн магазини със собствена администраторска платформа.

Google Analytics обаче не е просто една статистическа машинка на търсачката, която те затрупва с данни за трафика. Напротив, точно обратното е. Това си е една програма за планиране на дейностите ти така, че да увеличиш трафика на сайта си. А ако я синхронизираш директно с Google Webmaster получаваш един „перфектен компютър“ или казано Google AnalySter, който да управлява активностите ти. И всичко започва от един скрипт код, поставен преди затварящия маркер </head>. Този код избираш ти на коя страница да го поставиш и ти дава голям избор (освен, че те улеснява да не правиш същото по няколко пъти, заради наличието на десет под-домейна) – дали да го поставиш в основната страница, дали да го поставиш в основната страница при наличието на под-домейни (забележете: при тази възможност не е необходимо дори да описвате под-домейните, страхотно!), дали да го поставиш на няколко домейна от първо ниво (една страница, с няколко домейна от първо ниво, например: страница на няколко езика) и не на последно място – дали искаш да проследяваш кампании в Google AdWords?

В тази статия ще загатна за значимостта при електронната търговия на едни от най-важните функции (другите ще ги разгледаме във втора част на GoogleAnalySter) на Google Analytics са: преглед на източниците на трафик, преглед на посетителите по географско разположение и общ преглед на съдържанието. Ако първият ти дава възможността да разбереш как и защо си получил трафика, вторият определя географското разположение на посетителите ти, а третият къде са се „ровили“ из страницата ти, то Google Webmaster ти отговаря на въпроса – как да се продам по-добре в интернет или как да продавам по-добре в интернет? Но Google Webmaster има едно силно оръжие (не че другите му функции са без значение, но специално това е в пълна сила за онлайн търговията)  и то е да пренасочваш сайта си според географското разположение на потребителите ти т.е. ако Google Analytics ми съобщи, че повечето ми посетители са от САЩ, то Google Webmaster ми дава правото на насоча сайта си конкретно за САЩ. Какво имам в предвид?  TicketsAndFans™ е качен на американско IP, но се управлява от България. Целият сайт е за събития случващи се в Америка и Канада (има около 20% събития за Европа, но те не са основната ни цел) и с помощта на Webmaster съм таргетирал потребителите на сайта т.е. по-лесно ме намират в САЩ, отколкото в Европа.

Друга важна функция на Google Webmaster е възможността да разбереш къде твоите статии, продукти, услуги и прочие се виждат в търсачката на Google. Така може да планираш чрез коя дума на търсене да започнеш рекламната си кампания, така че, да се индексираш на по-предни позиции… или просто от коя търсеща дума имаш нужда, за да започнеш работа върху нейното индексиране. Ето защо, ако в Google Analytics разбереш, че до твоят сайт са стигнали благодарение на думата „билети“, то в Google Webmaster може да разбереш на коя страница си се показал при търсенето на „билети“ в мрежата. Ако това е в първите една, две, три или до пет страници на Google, то не е необходимо да рекламираш чрез тази дума. Но ако не са те намирали по думата „спортни билети“ и според Webmaster си на 81 страница – ето това е думата, която да индексираш по-добре и за която си струва да пишеш статии, да я публикуваш по-често, да препращаш с линкове към нея или просто да си платиш за да се появяваш в рекламното каре на Google.

Основно в тази статия разгледахме една малка част от възможностите на двете програми на Google. В следващата част ще представя съвместимостта на другите функции на Google Analytics и Google Webmaster, които са просто перфектни за интернет бизнес, а в трета част на статията ще представя още едно оръжие с марката Google, което съчетано с първите две, може да направи рекламната кампания ефективна до толкова, доколкото искате. При това не става въпрос за Google AdSense. В последната, четвърта част на статията, ще добавя четвърти продукт на Google, който дава ясна представа за развитието на „индустрията“ на търсената дума.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *