ISOC застава зад идеята за свободен Интернет или какво се случва зад кулисите в Дубай.

В момента в Дубай се провежда Световна Международна Телекомуникационна Конференция (WCIT), като гласно или негласно тя има една основна цел – налагане на корпоративен и правителствен контрол върху Интернет, и/или свободната Интернет комуникация.

Като член на ISOC с право на глас в международната организация получих едно доста интересно съобщение днес по електронната си лична поща. Съобщението е кратко, изпратено лично от президента на ISOC – Lynn St. Amour, и накратко гласи:

„Уважаеми членове, днес рано Дубайско време, получихме няколко потвърждения, че се готви атака срещу сайта на ITU – International Telecommunication Union. Всичко това ни принуди да пуснем официално съобщение до нашите членове и до света, публикувано в страницата на ISOC и т.н.“

ISOC е член на ITU, които са домакин на събитието. От съобщението става ясно, че явно хакери, хакерски групи или директно Anonymous са решили да атакуват сървърите на провежданата конференция така че, да де-организират до някаква степен провежданото в момент мероприятие. Въпреки, че ISOC са твърдо против такива действия, които могат да доведат до негативни световни настроения, организацията твърдо застава зад идеята Интернет да остане свободен и да не се налага контрол върху свободната Интернет комуникацията.

Ето какво гласи официалното изявление на организацията:

ISOC е силен поддръжник на откритите, прозрачните действия и сътрудничеството. Действия, които нарушават тези принципи са непродуктивни към открития и глобален Интернет достъп.

WCIT е важно събитие, с което ние се надяваме да помогнем бъдещия растеж на международните далекосъобщения. НИЕ ОТКРИТО ИЗРАЗЯВАМЕ НАШИТЕ РЕЗЕРВИ КЪМ НЯКОИ ОТ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА WCIT, НО ТЕ НЯМА ДА ПРОМЕНЯТ ИЛИ РАЗКЛАТЯТ НАШАТА ОСНОВОПОЛАГАЩА ВЯРА, ЧЕ ОТВОРЕНИЯ ДИАЛОГ МЕЖДУ ШИРОКИЯ СПЕКТЪР ОТ ЗАИНТЕРЕСУВАНИТЕ СТРАНИ Е НАЙ-ДОБРИЯТ НАЧИН ДА ГАРАНТИРА ЕВОЛЮЦИЯТА И РАСТЕЖА НА ИНТЕРНЕТ.

В момента, няколко медии съобщават, че се планират атаки срещу сайта на WCIT за да се нарушат планираните процедури в Дубай. Такива действия ще имат обратен ефект, което ще направи по-трудно сътрудничеството и провежданите дискусии, които са необходими в този критичен момент.

Ние призоваваме всички да предприемат единствено положителни действия за да бъде чут гласа им, а не да разрушават средата, която би подпомогнала това. Покажете вашата подкрепа и ще подпомогнете нашата колективна кауза, което да допринесе до конструктивен глобален разговор.

Интернет е отворен и трябва да включва #Everyone (всеки)

Оставям коментарите на вас. Много от вас знаят моето мнение за Интернет и контрола в Интернет, а именно: твърдо против това съм и се боря за тази кауза. Аз вярвам, че не Интернет трябва да се съобразява с нас, а ние с него, ако искаме да се развива и да расте. Но явно в Дубай се случват доста задкулисни неща и не знам в крайна сметка дали ISOC ще успее да защити идеите до степен, до която да гарантират бъдещата свобода на мрежата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *