Jetpack – блогването никога не е било толкова лесно!

Днес ще ви разкажа за едно многофункционално приложение за WP блогъри – Jetpack. С него се оказва, че блогването никога не е било толкова лесно. Сигурно много от вас познават този плъгин, но аз реших да напиша една пълна негова характеристика.

(заб.: първо си направете регистрация в WordPress.com, която е напълно безплатна и става за минута. След това инсталирайте Jetpack и при първото ви влизане в менюто на приложението, то ще ви подсети да свържете направения профил в WordPress.com с Jetpack. Така ще можете да използвате всички функции на плъгина)

Какво можете да правите с Jetpack?

СТАТИСТИКА
Jetpack ви предоставя пълна статистика на посещенията на блога ви при това, лесна за разбиране. Имате информация за дневни, седмични и месечни посещения, от кои търсещи машини и колко са ви намирали, кои статии са най-четените и популярни.

НОТИФИКАЦИЯ
Това е икона появяваща се в горния десен ъгъл на вашата административна лента и показваща информация за това което се случва както във вашия блог, така и в блогове от WordPress.com, които следите. Вече не е необходимо да влизате във всеки един блог поотделно, а всяка нова публикация е достъпна чрез тази лента. (виж снимка 1)

Снимка 1
jetpack1

КОМЕНТАРИ
Това е може би едно от най-полезните приложения на Jetpack. Потребителите могат да правят коментари по три начина – с акаунт от WordPress, с акаунт от Facebook или с акаунт от Twitter. Независимо кой от начините изберете, става бързо и лесно.

АБОНАМЕНТ
Стандартна форма за абонамент чрез електронна поща на последните публикации в блога ви. Активира се като джаджа.

ПУБЛИКУВАНЕ ЧРЕЗ ЕЛЕКТРОННА ПОЩА
Това също е едно полезно и добре измислено приложение. Когато го активирате, Jetpack ви дава алтернативен email чрез който да публикувате. Как става това? Много просто и бързо – ако даденият ви email от Jetpack е primerenemail@post.wordpress.com, то пишете публикацията като писмо за изпращане и просто я изпращате на посочения email. Статията е публикувана. Това е! (виж снимка 2)

Снимка 2
jetpack2

СНИМКИ НА ГОЛЯМ ЕКРАН
Позволява потребителят като кликне върху конкретна снимка тя да бъде показана на голям екран, както и да проследи предишните и следващите снимки от галерията.

СПОДЕЛЯНЕ
Това приложение инсталира по ваш избор и дизайн социалните бутони за споделяне в края на всяка публикация.

ПРАВОПИС И ГРАМАТИКА
Сами се досещате, че тази функция на Jetpack при активирането си позволява когато пишете публикации да ви подчертава в червено и да ви дава правилната дума, ако тя бъде сгрешена. За сега е активно на следните езици: Английски, Френски, Немски, Португалски и Испански. (виж снимка 3)

Снимка 3
jetpack3

ВИЗИТКА НА ГРАВАТАР
Ако сте коментирали в блога с ваш профил от WordPress, това приложение позволява като минете през снимката си с мишката, да бъде показана вашата граватар визитка с информацията, която сте попълнили при регистрацията си в Gravatar.

ФОРМА ЗА КОНТАКТИ
Позволява да инсталирате форма за бърз контакт във всяка една страница или публикация.

ГРУПИРАНЕ НА СНИМКИ
Това приложение на Jetpack е много полезно за тези, които публикуват много снимки. Ако публикувате няколко снимки от едно събитие, но не искате те да бъдат поотделно, а групирани – това е вашето решение. (виж снимка 4)

Снимка 4
jetpack4

WP SHORTLINKS
Автоматично получавате възможността да изберете вида на линка (връзката) към вашата публикация. Вече не е необходимо да публикувате в социалните мрежи линкове от рода на http://boykonikolov.com/%D0%B0%D0%B7-%D1%81%D1%8A%D0%BC-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%8A%D1%80/ а е достатъчно да използвате wp shortlinks – http://wp.me/p33OJ2-UT

КЛИЕНТСКИ CSS
Това приложение дава възможност за лесна и бърза редакция на style.css на вашата WP тема.

МОБИЛНА ВЕРСИЯ
Автоматично инсталира мобилна версия на блога ви, която може да бъде отваряна от таблети или всеки телефон имащ връзка с Интернет.

ВГРАЖДАНЕ НА SHORTCODES
Приложението позволява да вграждате кратки кодове на видео клипове лесно и бързо във всеки един пост или страница от блога ви.

МАТЕМАТИКА
Има блогъри които пишат само за физика или математика. Това приложение е точно за тях, тъй като позволява лесно да се пишат сложни математически формули. (виж снимка 5)

Снимка 5
jetpack5

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДЖАДЖИ
Jetpack инсталира автоматично няколко допълнителни джаджи за вашия блог, независимо от темата която използвате, а именно: The RSS Link Widget, The Twitter Widget, The Facebook Like Box Widget, The Image Widget

БЕЗКРАЙНО ПРЕВЪРТАНЕ
Това е страхотен плъгин. Вече не е необходимо да избирате колко публикации да се виждат на първа страница, или пък да използвате линкове от типа „По-стари публикации“. Този плъгин просто прави вашия блог като един лист и непрекъснато превърта по старите постове, когато стигнете до края на първа страница.

iOS APP НОТИФИКАЦИЯ
Ако вашата страница или блог използват WordPress for iOS App, то вие автоматично получавате уведомление на мобилния си телефон или таблет за нова коментар, направен за някой от публикациите ви.

АВТОМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ
Jetpack автоматично взима всяка нова публикация и я споделя незабавно сред различни Интернет търсачки. Това съответно вдига трафика на сайта ви.

Ето това е Jetpack за блогърите използващи WordPress. Има си всичко е полезно, при това безплатно.

Вие използвате ли Jetpack? Ако не, съветвам ви да го направите.

Още по темата с пълни и подробни характеристики в следните публикации:
Публикуване чрез email – сама за WP блогъри

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *