Как да направим работещ онлайн магазин – Изборът, Част 1

Има много причини да реша да започна тази тема. Най-важната от тях е, че имам работещи онлайн магазини, които ми носят приходи и печалби. Когато човек се чувства удоволетворен от своята работа в една сфера (както съм аз) в природата му е заложено да споделя опита си, практиката си и всичко през което е преминал за да стигне до някъде.

В следващите четири седмици ще Ви запозная с четири основни правила, които трябва да се спазват, ако искате да изградите работещ онлайн магазин – Изборът, Маркетингът, Съдържанието и Социалните мрежи. Много хора биха казали, че Маркетингът и Социалните мрежи се припокриват, но… това не е така. Ще видите какво имам в предвид. Всяка тема ще бъде публикувана в края на седмицата (петък). Започваме с ИЗБОРЪТ

НАЧЕРТАЙТЕ ИДЕЯТА СИ
Предполагаме, че щом сте стигнали до идеята за стартиране на онлайн бизнес, следователно го искате. Причините може да са най-различни, но най-популярните са или необходимост от пари, или чисто хоби. Не забравяйте – това е най-важния етап (маркетинга е следващия по-важност) от който зависи успеха на бъдещия Ви онлайн електронен магазин!

Това което трябва да направите на един лист хартия е да си отговорите на следните въпроси:
– Защо искам да направя електронен магазин?
– Какво ще продавам на потребителите в него: физически продукти, продукти за сваляне и изтегляне, услуги?
– Продуктите Ваши ли са (собствено производство) или ще сте представител?
– Кои са конкурентите Ви, къде са те, какви са им условията и цените, и къде сте Вие спрямо тях?
– Разбирам ли от тези продукти или услуги? Мога ли да бъда компетентен за тях, спрямо бъдещи запитвания от потребители?
– Готов ли съм да пиша допълнителна информация за магазина или за продуктите в блог, социални мрежи, форуми и др?
– Готов ли съм да поддържам две-три допълнителни интернет страници, съпътстващи развитието на електрония магазин?
– Разбирам ли или мога ли да се справя с eCommerce платформите? Коя е най-подходяща за моят магазин? Как ще организирам доставките? Плащанията? Складовото количество (ако се изисква от идеята)?
– Какво ежедневно време ще ми отнема работата по моят електронен магазин и мога ли да го отделя?

На някои от въпросите ще си отговорите сами, на други ще е необходимо да потърсите съветите на специалист или просто ще Ви провокират да започнете сериозно проучване в интернет. Но този етап от ИЗБОРЪТ има най-вече психологичен ефект – ако успеете да го преодолеете, ако след като установите трудностите по изграждането на идеята Ви, продължавате да го искате, ако осъзнавйки какво Ви чака продължавате, и нямате колебания – то това е първата Ви стъпка към успешният електронен магазин.

ИЗБОР НА ИНТЕРНЕТ РЕШЕНИЕ ЗА ВАШИЯ ЕЛЕКТРОНЕН МАГАЗИН
Има два начина да напривите своят избор, коя интернет базирана платформа да изберете – директна покупка на готова или безплатна с отворен код. Първата е най-лесна – ако сте си отговорили на въпросите по-горе и разполагате с финансовите средства за да закупите една платформа, то можете да го направите. Ако обаче нямате парите, то е необходимо да предприемете някои решаващи стъпки.
Първо: не се страхувайте да търсите в интернет готови безплатни решения за интернет магазина Ви. Сваляйте предлаганите платформи и ги тествайте. Направете си „тестов-фалшив“ магазин на който да изпробвате изтеглените от Вас продукти. Разигравайте различни варианти с покупка, поръчка, доставка, валута, начин на плащане, видове продукти, видове цени, снимков материал, пробвайте предлаганите плъгини към платформата, проучете мнението на потребителите по форумите и др. Трябва да сте подготвени във всеки един момент.
Второ: изберете eCommerce платформа, най-близка до Вашата идея, която трябва да отговаря на Вашите изисквания и познания. Вижте, кои от конкурентите Ви използват същата платформа, тествайте тяхната, запишете си това, което Ви е направило най-силно впечатление при конкурентите и ако не Ви удоволетворява, решете как до го подобрите. Конкурентите са за това – да се учим както от техния успех, така и от техните грешки. Все пак никой не иска от Вас да откриете „топлата вода“.
Трето: ако избраната от Вас платформа е с отворен код – работете по него (ако разбирате естествено, другия вариант е да Ви помагат). Той затова е отворен код – за да се променя според желанията Ви.

*Съвет: изборът на платформа за електронен магазин, трябва да бъде в зависимост от някои нейни характеристики – възможности за бъдещ ъпгрейд, лесна администрация, възможност за мултиезичност, съвместимост за директна връзка с банкова институция или куриерска фирма, интегриране на различни маркетингови инструменти, модули, етикети и др. (виж повеч в статията „Кои са най-важните параметри за eCommerce платформите“)

ВРЕМЕ Е ДА СПРЕТЕ ЗА МОМЕНТ
Да. Време е да спрете за момент. Ако сте изградили вече идеята си в главата, ако сте избрали подходяща платформа (или не, но сте на финалната права), не бързайте с това темпо, защото може да допуснете грешка. Обичам да казвам, че ако на този етап всичко изглежда наред, значи нещо не е наред :)… и почти винаги е така. Сега е момента да направите една бърза равносметка на постигнатото и да намерите отговор на важен въпрос от етап ИЗБОРЪТ, а именно: какво ще правя, ако от утре съм готов да стартирам магазина? Готов ли съм изобщо? (този въпрос трябва да си го зададете на този етап от развитеито на електронния магазин, още преди да сте започнали да го пълните с информация, мултимедия и цени). Ако магазина е предназначен за българския пазар, трябва да сте много внимателни. България е член на ЕО и за нея важат някои правила, които трябва да се вземат в предвид. Това отново е психологичен момент за Вас, но той ще бъде и психологичен за потребителите, когато започнат да посещават магазина Ви. За какво говоря? Сега е момента:
Първо: да решите, кой ще бъде собственик на магазина? Вие, като физическо лице, или Вие, като юридическо. Съветвам Ви да бъдете юридическо лице (по възможност ЕООД или ООД) по няколко причини: данъците Ви като ЕООД или ООД ще са по-малко, отколкото като физическо лице или ЕТ; а и българския клиент трудно се доверява на електронен магазин, чийто собственик е Иван Иванов от Габрово, защото това не му гарантира потребителска защита, ако нещо се провали при покупка. Това е важен момент и за двете страни, който ако бъде пренебрегнат, някой ще претърпи загуби.
Второ: да регламентирате използването на сайта с изготвянето на Общи условия (вижте моите Общи условия на електронният ми магазин в САЩ). Това е Ваш довод в бъдеще да се защитите пред клиент, ако възникнат усложнения по поръчка или доставка. Не подценявайте силата на текста с малък шрифт, който почти никой не чете, а просто го отмята с един „клик“ при покупка.
Трето: МОЛ, Адрес, Телефон, Електронна поща и център за поддръжка на клиента. Предоставете тази информация в сайта си, не бъдете анонимни, това не Ви носи ползи. Център за поддръжка на клиенти може да е просто Вашият мобилен номер и електронен адрес, на които потребителя да потърси съдействие, и Вие да му отговорите.
Четвърто: да подготвите информация за вас, която да публикувате в сайта. Дайте възможност на клиента да разбере същността на електронният магазин.
Пето: да дадете малко пари за покупка и инсталиране на SSL Certificate, който да гарантира сигурността на потребителските трансфери.

*Съвет: знайте, че клиентите правят проучване на Вашия електронен магазин, търсят информация в Интернет, форуми и блогове, във Вашия сайт и др. Все пак те са готови да платят нещо, което не се пипа физически, а само го гледат на снимка и се надяват да не загубят парите си. Трябва да отговаряте на електронните писма и на телефонните обаждания – клиента иска да знае, че стои човек зад сайта. Запомнете – в интернет има само два вида клиенти: активни и пасивни. Пасивни са тези, които искат да купят дадена стока или услуга, но още не са готови и просто правят проучване; Активни са тези, които са готови да купят стоката или услугата, имат парите и просто търсят от къде.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Изборът е една от най-важните стъпки при стартирането на електронен магазин, както споменах в началото. В тази част Ви дадох някои съвети, които трябва да вземете под внимание, ако искате да стартирате със самочувствие, гонейки успеха. Но трудното тепърва предстои. Трябва да направите база данни за управление на продуктите и услугите в магазина Ви, да изберете правилните мултимедийни носители, да ценообразувате, да осигурите доствака, да начертаете стратегия за действие, да поддържате допълнителни страници, да рекламирате (Маркетинг), да подготвите правилното съдържание, и послание към клиента, да го ъпдейтвате и обновявате, да го допълвате и пренаписвате, (Съдържание) и да се появите в социалните мрежи, да промотирате правилно в различните социалки, да знаете какво е печелившото послание в тях, за Вашият електронен магазин, коя социална мрежа какво ще Ви донесе и др. (Социални мрежи).
Сами разбирате, че изграждането на електронен магазин не е лесен процес, а изисква време, желание и нагласа. Когато тези признаци са налице, труда по изграждането на магазина отива на второ място.

Ето някои предложения за избор на eCommerce платформа, които просто може да тествате:
Summercart – български, платен
iWeb – бъгарски, платен
WebsiteFactory – български, платен
WordPress eCommerce – чужд, безплатен с отворен код
PrestaShop – чужд, безплатен с отворен код
OpenCart – чужд, безплатен с отворен код
Batavi – чужд, безплатен с отворен код
Magento – чужд, безплатен с отворен код
Nopcommerce – чужд, безплатен с отворен код
osCommerce – чужд, безплатен с отворен код
Zen Cart – чужд, безплатен с отворен код
… и още редица много, за които е просто да потърсите в Goolge – ecommerce open source sofware

Очаквайте следващата седмица „Как да направим работещ онлайн магазин – Маркетингът, Част 2“.

*Забележка: тази поредица от статии е провокирана от ред причини и случайности с мен самият. Трябва да знаете, че аз съм голям спортен фен, обиколил съм Европа заради различни по вид спортни мероприятия. Не става въпрос за конкретен спорт, просто обичам това явление, като цяло. И така се зароди преди години идеята да започна да продавам билети за спортни събития. Чисто хоби. Направих един сайт за спорт и го забравих. Докато в един момент не пристигнаха два чека от САЩ, които първоначално гледах като втрещен и не доумявах. Разбрах, че в рамките на няколко месеца съм продал 6 билета за американски футбол и сега държах в ръката си едни 120$ печалба. И осъзнах – какво ще стане, ако обърна внимание на въпросният сайт повече от необходимото? Сега в този сайт продавам билети за спорт, концерти, театър, билети за шоупрограми в Лас Вегас и на Бродуей. Какви са приходите ли? 🙂 Само ще кажа, че пазара в САЩ на такъв вид стока е нещо повече от бизнес 🙂 То вече ти носи удоволствие. Това е един успешен онлайн проект, който е първоизточника на тази статия и се казва Ticketsandfans.com

… а сега вече имам още три електронни магазина. И всичко това заради едно хоби.

[note background=“#f5f5f5″]Поредицата публикации „Как да направим работещ онлайн магазин“ – Част1, Част2, Част3 и Част4 ми е донесла до момента реален приход от общо 1 785 лв. Виж как ТУК[/note]

4 thoughts on “Как да направим работещ онлайн магазин – Изборът, Част 1”

    1. Благодаря! Следващата част, озаглавена „Маркетингът“ ще бъде публикувана в четвърътк в socialevo.net, а тук в петък. Тази част ще е като наркотик за мен защото съм маркетолог по професия, по образование и по хоби 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *