SEO за WP блогъри (част 1)

Искам да ви запозная с едно решение на Yoast, което значително ще улесни вашето SEO за WP блог, който поддържате. Дори и да не разбирате от SEO, това приложение е добър старт да започнете, учейки се от ежедневното му използване.

Инсталацията на приложението е стандартна за всяко едно WP приложение. Изтеглете плъгина от тук и го инсталирате автоматично през административния панел на страницата, след което го активирайте. Това е.

Сега да поговорим малко повечко за SEO плъгина на Yoast. Тъй като за това приложение има какво да се каже ще разделя статията на две. В първата част ще ви покажа как да работите с директно с него, когато пишете публикация. Във втората как да направите основните настройки на приложението за цялата страница.

На Снимка 1 е показан основния функционален панел на Yoast във вашата публикация.

Yoast - SEO за WP блогъри
Yoast - SEO за WP блогъри

Имате четири линка с функционалности – Основни, Анализ на страницата, Предимства и Социални. Всеки един от тях има своята основна роля.

ОСНОВНИ SEO ФУНКЦИИ

Това е най-важното административно поле на приложението в публикацията ви. В него трябва да попълните SEO информация, която да подпомогне класирането на сайта ви по-напред в търсачките и при търсене.

Focus Keyword е думата която искате да използвате като основна. Изберете я внимателно. Тя трябва да се съдържа в линка на публикацията, в заглавието, в описанието и да е ключова дума при търсенето.

SEO Title е вашето SEO заглавие. То задължително трябва да съдържа думата която вече сте избрали и да не е по-сълго от 70 символа.

Meta Desription е SEO описанието на поста. В него трябва да се включи ключовата дума, като е желателно да не е само веднъж. Също така това е описанието което ще излиза под заглавието ви, така че, се постарайте да дадете най-важната и основна характеристика на публикацията си в 156 символа.

Meta Keywords са ключовите думи, по които ще ви намират при търсене. Освен основната си ключова дума имате право да публикувате и изберете повече, като ги разделяте със запетая.

АНАЛИЗ SEO ФУНКЦИИТЕ В СТРАНИЦАТА

Тук по всяко време докато пишете своята публикация можете да проверявате как сте се справили с препоръките на Yoast относно SEO условията в предишната секция. В тази част на приложението Yoast ви дава съвети за използването на ключовата дума, как да я подобрите, колко пъти да я пишете, къде и как и др. Основната ви цел е информационния линк SEO в горния десен ъгъл на административния панел на поста ви да стане тъмно зелен. Когато това се постигне, значи сте спазили всички SEO условия на приложението. Виж снимки 3 и 4

Yoast - SEO за WP блогъри
Yoast - SEO за WP блогъри

SEO ПРЕДИМСТВА

Това е категория в приложението което ви дава шанс да подобрите направеното досега от вас.

Yoast - SEO за WP блогъри

Meta Robots Index – избирате как да ви индексират роботите на търсачките.

Meta Robot Follow е с две възможности – да ви следват или не.

Meta Robots Advanced е с пет възможности – None, No ODR, No YDIR, No Archive, No Snipped

Include in Sitemap е как SEO на Yoast да използва вашите sitemap на публикацията. Автоматично, винаги или никога.

Sitemap Priority е избор на приоритет на вашия sitemap. Аз препоръчвам да използвате опцията автоматичен приоритет. Ако до тук сте си свършили работата, Yoast си знае своята.

Canonical URL е функция, която най-добре е обяснена тук

301 Redirect ви позволява да пренасочите публикацията си към друг линк.

SEO СОЦИАЛНИ

Подобни функции на различни приложения наричам „допълнителен гъдел“. Тази част от плъгина ви позволява да изберете как да се представите в социалните мрежи. Просто е – дали ще използвате вече зададеното описание преди това и за социалните мрежи, или ще направите нещо ново и допълнително, което да ви представи с друго описание когато споделяте там. SEO на Yoast ви дава възможност само за две социални медии – Facebook и Google+

Yoast - SEO за WP блогъри

Разбира се, ако не ги попълните и ги оставите празни, вашето описание в социалните мрежи ще е по подразбиране от предварително зададеното.

ИЗВОД

Извода за използването на SEO за публикации на Yoast е може би само един – следвайте правилно съветите и препоръките на самото приложение. Това няма да ви направи SEO специалисти, но ще ви помогне да индексирате публикацията си правилно и според търсения от вас ефект. Което за начало според мен е напълно достатъчно 😀

Скоро ще ви представя и втората част на SEO плъгина на Yoast, който е свързан с индексирането на цялата ви Интернет страница в мрежата. До тогава – успех!

One thought on “SEO за WP блогъри (част 1)”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *