TaxiMe ли ще повиши качеството на такси услугите?

taximeДнес използвах TaxiMe за да стигна до работа. Малко на инат със себе си. Можех да използвам и Uber, но предпочетох TaxiMe. По принцип много рядко използвам таксита по две причини – работното ми място е близо до мястото, където живея и разполагам със собствен автомобил. Зимата използвам градския транспорт, защото от 365 дни в годината, трябва да има поне 100 дни в които да се движиш пеш. Иначе е вредно за здравето!

*По-долу ще направя едно ревю на TaxiMe и ще изкажа собствено мнение. Още от сега искам да предупредя читателите в блога ми, да не се опитват да ме изкарат платен драскач и защитник на това приложение, за сметка на друго, нито трол, нито елф, нито джудже. Хората, които ме познават знаят, че тук пиша неща, които ме интересуват. Тези, които не ме познават да прочетат това и може би ще им стане по-ясно!

КАКВО Е TAXIME?

taximeКратко казано – приложение за Android и iOS чрез което можеш да си поръчаш такси, за да те закара от точка А до точка Б. Работи просто: сваляте приложението в зависимост от Вашата мобилна система на телефона. Стартирате си Интернет на телефона (база данни или WI-FI, няма значение), стартирате GPS за по-добро локализиране и приложението вече автоматично Ви е посочил местоположението в момента. (виж графиката в ляво)
Винаги може да проверите дали правилно Ви е локализирало приложението и имате опция да промените адреса, ако е грешно изписано. Когато сте направили това е време да зададете и крайната точка до която искате да отидете. Просто натиснете върху „Вземи ме от тук“ и се отваря опция за изписване на желаната дестинация.

taximeВ момента в който зададете адрес, получавате съобщение, че сте на път да направите поръчка. Потвърждавате това и до минута или две (или в зависимост от ситуацията) вече виждате как едно такси пътува към Вас и го следите на екрана къде се намира и кога ще пристигне (виж графиката в дясно). Изписва Ви се името на шофьора, модела на колата, годината на колата, кога ще пристигне, разстоянието на Вашата дестинация и приблизителната стойност на поръчката.

Когато таксито пристигне, телефонът Ви издава сигнал като клаксон на кола. Това означава, че таксито Вие е пристигнало и просто Ви уведомяват. Качвате се и пътувате. По време на път може да напишете коментар за шофьора, колата и да дадете своят рейтинг. Пристигате, плащате, слизате и се сблъсквате с ежедневната простотия. Толкова е просто!

ЗАЩО ДА ИЗПОЛЗВАМ ПРИЛОЖЕНИЕТО TAXIME?

Не мога да Ви убедя да не звъните на оператор и да си поръчвате такси по традиционният начин. Само ще кажа, че това е едно от предимствата. Не звъниш на оператор, не слушаш музика, нито проблеми, нито не си поредното кошче за душевни отпадъци.

taximeСъщо така с приложението TaxiMe знаеш кой ще те кара. Днес ме кара Николай Николов (впрочем много съм доволен от този човек), знаеш приблизително колко ще ти струва, от къде ще минете, каква кола, коя такси компания и т.н.

Друго предимство на TaxiMe е просто в десетката. От приложението ти изпращат не най-близката възможна кола, а най-близката с висок рейтинг. Т.е. колкото повече хората са доволни от конкретен шофьор и го оценяват, толкова повече той ще получава реални поръчка за превоз от приложението. Така, в един момент некоректни, неприятни, лъжливи, скандални, раздрусани, разбити, некомфортни, стари и прочие ще бъдат с нисък рейтинг.

Да не забравяме – повикването на такси по този начин ти излиза безплатно (с Wi-Fi) и получаваш лицензиран превозвач.

Аз поне мисля, че всичко това ще повиши качеството на услугите в колите на таксиметровите шофьори или самите тях. Разбира се, говорим само за тези, които са се съгласили да получават адреси през приложението. Няма как да избегнем с вдигането на ръката си на улицата спирането на старата жълта жигулка с чичкото, който ти разправя на Никулден как стават нещата с шаранчето, винцето, как щерката виждаш ли… пък сина на него… скапаните политици и шибаната държава… и т.н.

ЗАЩО ЩЕ ПРЕДПОЧЕТА TAXIME ПРЕД UBER?

Причините са следните:
1. Не искам да си предоставям данни от кредитна или дебитна карта на приложението.
2. Не искам да ме вози човек, който не е лицензиран. Не твърдя, че Николай Николов от днес би избягнал всяка една катастрофа и е най-великият сред най-могъщите такси драйвъри, но твърдя, че по законен път по-лесно мога да си потърся правата, ако се случи нещо. При Uber не съм сигурен, че ще разполагам с много възможности.
3. Не използвам нещо за което в мрежата и сред мои приятели има твърде много критични коментари. През последният ден се начетох на критични коментари за Uber. Не твърдя, че ги няма и за TaxiMe, но това ме връща в предишната точка.
4. Бих предпочел TaxiMe защото се е родило от български startup. Не че мразя западните империалисти и зли капиталисти, но от доста време предпочитам неща, които са ми по-близки до сърцето.
5. Изхождайки от точки 1 и 4 не спира да циркулира един въпрос в съзнанието ми – как тези шофьори ще плащат данъците за извършената услуга и на каква база? Не че това е невъзможно и няма да се случи, но аз не знам как и съответно процедурата т.е. трябва ми малко повече прозрачност за плащането на дължимите задължения към България.

КАК TAXIME БИ ПОВИШИЛ КАЧЕСТВОТО НА ТАКСИ УСЛУГИТЕ?

Не знам дали осъзнавате, но това приложение дава на нас, потребителите да променим качеството на такситата в страната. Ето как:

Колкото повече използваме тази услуга (поръчка на такси през приложението), толкова по-често ни се предоставя възможността да изкажем мнение за предлаганата услуга, което мнение да бъде чуто. Защото принципа е следният – повече положителни оценки за таксито, повече клиенти за него. Не съм сигурен, че ако се обадя в централата на една такси компания да похваля или да се оплача, ще има по-голям ефект или ще се случи нещо.

Ето и още едно предимство – ако загубя или забравя нещо в таксито приложението има възможност за директно телефонно набиране на шофьора, който ме превозил. Сега си представете същата ситуация, но ако трябва да звъните на централата!

Финално – днес Николай Николов, човечец на около 50 години (да ме извини, ако е по-млад) по пътя ми обясни как действа приложението, как се получават повикванията през свързания с Интернет таблет, как се плаща, колко се плаща и прочие. И на Вас ще Ви стане приятно такъв служител да Ви разясни как се случват нещата в мрежата и как се превърта Интернет.

*И за хейтърите – ако от TaxiMe решат „Виж пич, много як текст, вземи тези 50 лв. за това че си ни накарал да изглеждаме ултра-мега-яки `копилита“ обещавам да публикувам платежното с което ще даря тези 50 лв. на някоя организация, която храни „бездарните хейтъри“. Все трябва да има такова нещо. Защото ще перифразирам една известна реплика и ще изглежда така: обичам да ме хейтят, но само хейтъри, които знаят как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *