YouNotepad – българска социална платформа

YouNotepad е идеята на моят приятел Христо Илиев. С него сме основатели на сайта Stop ACTA Europe и на групата в социалната мрежа FacebookОнлайн протеста срещу А.С.Т.А, но това е друга тема за разговор. Нека се опитам да представя накратко въпросната българска социална платформа.

За всеки нов посетител YouNotepad ще му се стори доста странна, дори простовата, най-вече заради дизайна и визията на платформата. Това е така, защото в последните години сме свикнали да използваме Facebook, Twitter, LinkedIn, което повишава стандарта на нашите изисквания. Въпреки това, страничката не отстъпва много на другите социални мрежи, като често дори опростеният й интерфейс е голям плюс за потребителя. Това се забелязва още при регистрацията на нов потребител – за не повече от 30 секунди, без потвърждение по имейл, без допълнителни въпроси и кодове, вече сте регистриран и можете да започнете да споделяте. Все пак, получавате Вашата регистрация по електронна поща с потребителското име и парола, така че, имате сигурност в бъдеще, ако си забравите името или паролата.

Вече регистрирани, попадате в „стената“, където са Ви обяснени накратко какво можете и как да го постигнете, като например – как се споделя мнение? как се споделя връзка? как се споделя снимка? как се споделя видеоклип и т.н.

Главната страница е като личен блог – виждаш всичко и всички. Това е и добре и зле, зависи от това, доколко сте обсебени от Facebook. Все пак YouNotepad предлага да се присъидините към дадена група и да следните нейната активност, или Вие да създадете група и да чакате последователи. Можете да следите всички горещи новини, топ-коментари, топ-участници и др. Можете да споделяте Вашите и чужди мнения чрез инструментите на Facebook, Google+, Twitter и Svejo. Но… като всяка социална мрежа, колкото и да е малка тя, YouNotepad също предоставя собствен инструмент за споделяне, наподобяващ по-гореописаните, което е добре, тъй като можете да публикувате Вашите статии от своите блогове и тук, директно, с натискането на един бутон (както ще направя и аз, като това ще е първият ми пост в който ще поставя YouNotepad инструмент, в края на тази статия)

За момента са около 230 потребителя, които редовно взимат участие и споделят. Наистина малка група, в сравнение с „големите акули“ на пазара и с мащабите на които сме свикнали.

Но защо пиша за тази страница. Има нещо важно, което не знаете – Христо не използва готови решения или платформи, безплатни или платени. Той ги пише. Ето защо определението „българската социална мрежа“, както в заглавието, така и на самата страница е напълно вярно – създадена от българин, за българи и на български. И колкото и да опростена по отношение на дизайн и функционалност, знаем, че е направена по същият начин като Facebook, Twitter или др. – от идеята, до  изработката й, до писането на CSS, HTML или какъвто и език и код се сетите, та чак до крайният резултат – какъвто е в момента. Пожелавам на Христо да продължи да работи по този проект, да го доразвива, споделя, променя и най-важното – да не обръща голямо внимание на критиците. И най-вече късмет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *